Katie Rolfsen - en fascinerande och märklig aktris!

Katie Rolfsen tillhörde en av våra största begåvningar inom revygenren. Hon hade ett hämningslöst utspel, ett härligt humör, frisk sensualism och komisk gestaltningsförmåga. 
Hon var född i Oslo men kom till Sverige tack vare Ernst Rolf då hon medverkade i hans revy "Lyckolandet" 1924.
För Katie Rolfsen som skådespelerska blev Sverige verkligen ett lyckoland. På revyscenen blev hon en obestridlig attraktion - personlig, ursprunglig och bisarr.
Hon hade ett alldeles eget språk: Katie Rolfsenska. Hon lärde sig aldrig svenska ordentligt utan blandade norska och svenska på en högst personlig satsmelodi. 

Katie Rolfsen (1902-66)

Hon gjorde stor lycka i Björn Hodells revyer på Södran i Stockholm och blev något av ett inventarium i Karl Gerhards revyer. Hennes typgalleri innehöll allt från fula skurgummor till sexiga primadonnor.
Även privat kunde hon leva upp till bilden av en primadonna i pälsverk och bling bling. Men ännu oftare var hon teaterbohemen som gick klädd i seglarmössa, långbyxor, balettskor och någon märklig tröja. Oavsett klädsel väckte hon alltid uppmärksamhet. Hon var en fascinerande och märklig kvinna.
Mot slutet av karriären fick hon även göra rena talroller på stadsteatrarna i Uppsala och Borås. Hon gjorde också en fin tolkning av Ulla Winblad i Bellmanspelen i Stockholm.
Mellan sina uppdrag på film och teaterscener hämtade hon kraft ur havet. Hon älskade sjön och var van att handskas med båtar. Hon var inne på sin 13:e koster när hon så tragiskt omkom i en drunkningsolycka strax utanför sitt älskade sommarställe på Rådmansö nordväst om Stockholm 1966. 
Hennes sista filmroll var för övrigt i HasseåTage-filmen "Att angöra en brygga". Regissören Tage Danielsson uttalade sig så här om Katie Rolfsen: "Hon var besvärlig. Hon hade en exakt bild inom sig av vem hon var för publiken, hur hon skulle fortsätta vara densamma. Hon tog inte regi. Hon regisserade sig själv, arbetade med yttersta precision på att mejsla ut figurer i den anda av galet snille som hon visste att hon var ensam om."

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Grease", Chinateatern 1991-92

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp

"Cyklar", Lisebergsteatern 1985