Git Gay - en glittrande primadonna!

Git Gay var primadonnan som värnade om lyx, flärd och raffinemang. En stor personlighet: positiv, begåvad, självmedveten, skrockfull och med glimten i ögonvrån.
Från början hette hon Birgit Holmberg och kom från Karlshamn. Föräldrarna var inte särskilt förtjusta i dotterns artistdrömmar. Sålunda tyckte de inte att dottern skulle använda sitt riktiga namn om hon nu skulle syssla med något så lättsinnigt som revyer. 
Birgit hittade på artistnamnet Git Gay = Gittan Glad.
Föräldrarnas önskan var att Birgit skulle bli konsertpianist. Hon började studera vid musikkonservatoriet i Malmö, men sedan hon vunnit en amatörtävling i Köpenhamn var det mer eller mindre slutspelat på pianot.

Git Gay (1921-2007)

I mitten av 1940-talet fick hon engagemang i Dubbel-Olle Ohlssons och Sigge Hommerbergs sommarrevy på Victoria i Malmö och gjorde succé. Hon sjöng och vickade så förföriskt med höfterna att pågarna i salongen höll på att trilla av stolarna. Snart fick hon jobb i Stockholm där hon uppträdde i revyer på Gröna Lund och Scala. 1950 lade revykungen Karl Gerhard beslag på henne. Revyn hette "Där de stora torskarna gå" och Git föreställde bland annat en sjöjungfru i guldperuk, med benen i en glittrande fiskstjärt.
Hon medverkade i fem revyer hos Karl Gerhard. I hans skugga gjorde hon vamperiet till en hedersvärd syssla i Sverige. Med sjukpeng, ATP-poäng och alla möjliga poänger. 
"Min kära sexkanon", sade Kar de Mumma om Git när han fick låna henne till sina revytrupper.  
Utöver revyerna medverkade hon i ett 15-tal filmer bl.a. "Lattjo med Boccaccio", "Blondie, Biffen och Bananen" och "Salta gubbar och sextanter".
Annars var det i Göteborg som Git Gay hade sina allra största framgångar och sin trognaste publik. 1960 satte hon upp sin första egna krogshow på Lorensberg. Tillsammans med sina balettflickor "Gits Gayshor" bjöd hon på lyx, färg och glädje i bästa parisiska showstil. Hennes texter var ofta lätt ekivoka och anspelade gärna på sex. Men hon kunde lika gärna göra burleska parodier, som den gången hon gisslade vår finansminister Gunnar Sträng. Då var hon klädd i långbyxor med tillhörande röda hängslen och bakåtkammad Sträng-peruk. Annars var det silverlamé, nätstrumpor, plymer och paljetter som gällde.


Det blev totalt 20 Lorensbergsshower fram till 1978. Oftast var hon sin egen producent, regissör, koreograf och kläddesigner. 
Git Gay ställde inte bara stora krav på sig själv utan också på sin ensemble. En del orkade inte riktigt med hennes hårda nypor medan andra hyste beundran för hennes professionalism och kände sig smickrade att få medverka i hennes show.
Git Gay motsvarade alla kriterier som kännetecknar en riktig primadonna.

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp