Alfhild & Ortrud - tanterna som retade gallfeber på Kurtan!

Kommer ni ihåg de två göteborgska tanterna Alfhild och Ortrud? De dök upp första gången i Kurt Olssons TV-show "Fådda blommor" där de satt i publiken och lade sig i föreställningen till Kurtans förtret. Alfhild i rutig kappa och grön basker var den rappkäftade och gåpåiga tanten som aldrig blev svaret skyldig. Ortrud i ljusblå kappa och rosa basker var lite sävligare och mer eftertänksam. 
De båda tanterna gestaltades av Agneta Danielsson och Med Reventberg. De blev enormt populära hos publiken, kanske för att rollgestaltningarna var så rakt igenom äkta. 


Efter att ha tjafsat med Kurt Olsson i två säsonger fick Alfhild och Ortrud en egen TV-serie 1990. Agneta Danielsson och Med Reventberg svarade själva för manus och regi. Här skötte tanterna ett café i Majorna där en del skumraskaffärer pågick bakom deras ryggar. Man fick också följa med tanterna på strapatsrika utflykter bl.a. till Gekås i Ullared, hattparad i Trädgårdsföreningen, loppis på Kungstorget och en pensionärskryssning till Danmark. Förutom Agneta och Med medverkade göteborgsprofiler som bl.a. Kent Andersson, Jan Holmquist, Sven-Åke Gustavsson, Erik Ståhlberg och Gerd Hegnell. 
Kritikerna var ganska avigt inställda till serien, men publiken ville ha mer av Alfhild och Ortrud. 
1992 gjordes ytterligare en serie med manus och regi av CO Evers. I fem program ryckte tanterna ut och röt till mot orättvisor i samhället. Det kunde vara en vän som drabbats av en postorderskojare, butiker som trixade med extrapriser eller att hjälpa en granne att få en plats i operationskön. 
Denna andra omgång uppmärksammades knappt alls och glömdes bort lika snabbt som den kom.
Det hade varit roligt att återse Alfhild och Ortrud igen. Mycket har hänt sedan 90-talet, en tid då även människor över 30 fick synas i TV.  Hur skulle Alfhild och Ortrud hantera dagens IT-värld?
Än idag bär jag med mig Alfhilds visdomsord "Små hönor ska inte lägga för stora ägg för då kan dom bli sladdriga i ändan" eller "Det gäller att passa på sa kärringen och hoppa kråka i sparrislandet".

Kommentarer

  1. Med Reventberg från Trelleborg som tonåring var vi med i samma teatergrupp här i Trelleborg två uppsättningar tillsammans gjorde vi,?Kejsarens nya kläder och Den stulna prinsen.
    Till skillnad från mig så blev Med skådespelare på riktigt jag bara i hjärtat

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, va roligt! Jag visste inte att Med Reventberg hade sina rötter i Trelleborg.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp