Inger Juel - en frigjord aktris!

Inger Juel var en duktig skådespelerska och sångerska med komisk talang. Men trots många bra roller så ville det aldrig lossna riktigt ordentligt för henne. Motgångarna var fler än framgångarna.
"Jag hör till en generation som ideligen får göra nya genombrott. Man kommer och man glöms. Och när man har framgång kallas det för comeback", konstaterade hon i en intervju.
En konferencier presenterade henne en gång som "representanten för det något fräcka könet!"
Hon var en mycket modern och hämningsfri kvinna som led av en ovanligt stor öppenhet, vilket tyvärr blottställde henne och skapade en massa bekymmer. 
Hon kom in på Dramatens elevskola i början av 1940-talet. Extraknäckte de tre elevåren på Skansenteatern, i Blancherevyn och filmade med Anders Henriksson i "Det vackraste på jorden".
Hon åkte till England för att studera teater och blev erbjuden en filmroll mot Anton Walbrook, men det blev ingen internationell karriär då hon redan var kontrakterad av Europafilm som vägrade släppa henne. När hon kom hem var det filmstrejk i Sverige. 

Inger Juel (1926-79)

Hennes första riktiga succé dröjde till 1954 då hon rosades för sin roll i operetten "O mein Papa" på Södran i Stockholm. Sedan följde gästspel i Malmö, Trondheim, Oslo och Helsingfors.
1956 stod Inger på Chinas scen och sjöng omväxlande spanska, franska, engelska och svenska visor. Som dotter till den berömda vissångerskan Karin Juel hade hon ju att brås på.
Hon medverkade flitigt i kabaréer på Hamburger Börs, gjorde revy hos Hagge Geigert i Göteborg, for på tältturné med Knäppupp och var populär firarvärdinna i radions "Det ska vi fira".
Inger Juel hann med fyra äktenskap under sin alltför korta livstid, för det blev hon omskriven i veckopressen. När hon träffade sin fjärde man, professor Jan Öjwind Swahn, bestämde hon sig för att ta en paus från scenen. Men att sedan försöka komma tillbaka till rampluset var svårare än hon hade trott. I brist på roller började hon istället att leda kurser under rubriken "Lär känna dig själv" där hon bland annat lärde ut konsten att kramas. 
De sista åren i sitt liv kämpade Inger Juel mot cancer. Hon försökte leva som vanligt, men det tog henne mycket hårt när hennes röst försvann och hon förstod att hon aldrig skulle kunna sjunga mer. Inger Juel blev 52 år.

Se även:

Kommentarer

  1. Namnet känner jag igen men hade ingen koll alls på henne.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hon tillhör de där sorgligt bortglömda.

      Radera
    2. Minns hennes medverkan i "Det ska vi fira" men hade ingen koll på framgångsfaktorn. Sorgligt slut.

      Radera
    3. Javisst var det sorgligt. Hon var framförallt skicklig på att sjunga revykupletter riktigt njutbart.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp