Arve Opsahl - han med flickorna i Lissabon!

Året var 1961. En i Sverige okänd norsk komiker stod i sjömanskostym på Lisebergs stora scen och fick publiken att kikna av skratt när han berättade om flickorna i Lissabon. Så kom Ulf Thorén och gav honom chansen i TV och snart skrattade hela Sverige åt hans monolog "I marinen", som den egentligen heter. "Det dom har det har dom ju här i Lissabon", var hans svar när fartygets befäl höjde ett varningens finger och sa åt honom att flickorna i Lissabon inte hade något mer att komma med än flickorna hemma i Oslo. 
Arve Opsahl hette skådespelaren som framförde detta klassiska revynummer. Det sägs att han blev hedersgäst hos portugisiska turistbyrån tack vare denna upplysning.
Arve var sedan länge en etablerad artist hemma i Norge. Scenkarriären började på 1940-talet och han blev med tiden en av Norges mest folkkära skådespelare. Han medverkade i en lång rad revyer på Chat Noir i Oslo, var engagerad vid Oslo Nye Teater, gjorde ett stort antal grammofoninspelningar och medverkade i bortåt  40 långfilmer. 
För den norska publiken är han kanske mest ihågkommen för rollen som Egon Olsen i de populära filmerna om "Olsenbanden", Norges motsvarighet till "Jönssonligan". 
I Sverige blev han också känd som en av historieberättarna i TV-programmet "Pratmakarna" på 1970-talet. 
I "Pratmakarna" hade många roligt åt Arves sävliga och lite långsamma sätt att berätta en historia. Men egentligen berodde det på språket. När han skulle översätta sin norska till svenska gällde det att hålla tungan rätt i mun, leta efter rätt uttryck för att få till poängen. Han lyckades till fullo! Och den där om flickorna i Lissabon, ja den skrattar vi åt fortfarande!

Arve Opsahl (1921-2007)

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp