"Xerxes" - en charmig ungdomsserie!

Xerxes Andersson och hans två polare Tony och Pekka är på väg ut i vuxenlivet med allt vad det innebär. De inleder detta med att bränna sina taskiga betyg i hamburgerbarens askkopp. 
Det enda som gäller för grabbarna är att få ligga med så många tjejer som möjligt. Killarna har också ett speciellt sätt att redovisa sina erövringar - dom måste sno ett tvättmärke ur flickornas trosor.
Bäst går det för den brunögde poeten Tony, som triumfatoriskt nedlägger tvättmärke efter tvättmärke i det bruna betygskuvertet som göms i hamburgerbarens blomlåda.


Pekka rycker in i lumpen och skryter vid hemkomsterna om sina vilda äventyr med lottachefer och överstefruar. 
Xerxes får genom arbetsförmedlingen en ungdomsplats på kommunkontorets vaktmästeri. Där lär han känna den söta Nina som jobbar i personalmatsalen. Hon blir bara en i raden för Xerxes ömma kärlekslågor.
I titelrollen som Xerxes spelade Benny Haag. Hans två kompisar Tony och Pekka gestaltades av Joakim Börjlind och Kalle Westerdahl. Nina spelades av Johanna Friberg.
Vid sidan av ungdomarna medverkade etablerade skådespelare som bl.a. Helge Skoog, Yvonne Lombard, Jan Blomberg, Meta Velander och Marianne Stjernqvist, som alla gjorde färgstarka rollkaraktärer. Manuset skrevs av Björn Runeberg och serien regisserades av Peter Schildt.

Yvonne Lombard och Benny Haag

"Xerxes" fick ett mycket varmt mottagande av både publik och kritiker. Många uppskattade seriens humoristiska ton.
"Den nya serien Xerxes är fräsch som en deodorant och framförs i ett för svenska förhållanden rasande tempo, med nya unga ansikten i rollerna... Det ska bli spännande att följa den här historien om hur människor manövrerar sig till små andningshål utanför samhällets strängt linjerade rutor", skrev krönikören Åsa Moberg i Aftonbladet efter att ha sett första avsnittet som sändes i mars 1988.
"Xerxes är en serie i reggaetakt och -temperament - en härlig historia för alla reggaeälskare. Eller, bättre uttryckt, för alla som längtar efter en berättelse full av rytm och glädje", skrev Susanne Marko i DN.
Lars Ring i SvD: "Tack vare att regissören Peter Schildt med omsorg valt utmärkta skådespelare till varje roll formar sig Xerxesserien till ett litet mästerverk."
Benny Haag belönades med Expressens TV-pris och serien gick på export utomlands. Den brittiska TV-kanalen Channel Four visade "Xerxes" och menade att det var en av de bästa serier de köpt in från Europa. "Xerxes" jämfördes med Bill Forsynths "Gregory´s Girl" och fick mycket beröm för sin humor, charm, fina biroller, välvalda bakgrundsmusik och utmärkta ljussättning.

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Grease", Chinateatern 1991-92

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp

"Cyklar", Lisebergsteatern 1985