"Kullamannen" - en populär ungdomsthriller!


Julhelgen 1967 var det premiär för ungdomsthrillern "Kullamannen" i Sveriges Television. Serien som skrevs av Folke Mellvig och regisserades av Leif Krantz lockade inte bara unga tittare, de vuxna hade lika stor glädje av den. 
"Kullamannen" räknas idag som en klassiker och har sänts i repris åtskilliga gånger genom åren och finns nu mer att återse på SVT Play.
"Kullamannen" handlar om fyra barn på sommarlov på Himmelstorpet i Skåne. En mystisk man, doktor Miller, kommer till trakten. Barnen misstänker honom som spion. Konstiga saker börjar hända och barnen dras snart in i ett hisnande äventyr.
De fyra huvudrollsinnehavarna Maria Lindberg, 11 år, Staffan Hallerstam, 9, Håkan Waldebrandt, 14, och Olle Myrberg, 14, blev snabbt publikfavoriter.
Vidare medverkade etablerade skådespelare som bl.a. Leif Liljeroth, Berta Hall, Fred Gunnarsson, Lena Dahlman, Bengt Brunskog, Emy Storm och Kåre Sigurdsson.


"Kullamannen" spelades in bland de trolska bokskogarna och branta klipporna på Kullahalvön. De sista rafflande scenerna spelades in i Tykarpsgrottan utanför Hässleholm. 
Kullamannen var enligt legenden en ruskig typ som hade den obehagliga vanan att kasta folk ut för stup.
Klippan med Kullamannen som syns i serien finns fortfarande kvar, men det var på vippen att den försvann. År 1915 ville ägaren till västra Kullaberg, baronen på Krapperup, sälja till ett tyskt företag som skulle göra stenbrott av gubben. Det satte Kungliga Fysiografiska Sällskapet stopp för. Sedan 1997 ägs platsen av Naturvårdsverket.

Kullaberg - sommaren 2023.

Se även:

Kommentarer

  1. Serien minns jag var spännande och bra. Jag ville se om den för ett antal år sedan, men klarade inte av det, den hade åldrats ordentligt. Det enda jag fann intressant var att kolla på var de spelade in och om jag varit där. Men serien var riktigt bra i slutet av 60-talet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är tråkigt att bli besviken på något man minns som väldigt bra.

      Radera
    2. Ja det kändes lite tråkigt, det var och kanske är en klassiker.

      Radera
  2. Minns serien mycket väl men har dock inte sett om den. Lika bra kanske?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag såg om den häromåret. Jag tycker serien fortfarande har en viss charm.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp