Helge Skoog - improvisationens mästare!

Om Helge Skoogs pappa, som var borgmästare i Borås, hade fått bestämma hade Helge ägnat sig åt juridik istället för skådespeleri. Men redan under sina år på Borås läroverk smittades Helge av teaterbacillen och var med och grundade teatergruppen Rampljus.
Han sprack när han sökte till scenskolan i Göteborg, men tog nya tag och for till Stockholm där han kom in vid Dramatens elevskola. Livets högsta ögonblick för en ung Boråsare gick tyvärr förlorade i en jantelag som placerade honom längst ner på rangskalan. Han vantrivdes på Dramaten och sparkades så småningom ut av självaste Ingmar Bergman. 
Skoog hade fräckheten att fråga demonregissören om han kunde få gå ifrån en repetition sedan han sagt sin enda replik i föreställningen. Bergman blev rosenrasande.
- Jag tycker inte om folk som förpestar atmosfären på teatern, dundrade Bergman.
- Det gör inte jag heller, svarade Helge.
I efterhand har han generöst medgivit att det kanske var bäst som skedde. Annars hade han ju missat allt det roliga och galna som blivit hans kännemärke. 

Helge Skoog

Först blev det en period hos Pi Lind på Pistolteatern och därefter satiriska revyer med Jan Bergquist på Stockholms stadsteater. Föreställningar som "Tryck på stan" och "Buss på stan" retade gallfeber på kommunala politiker och väckte jubel i bänkarna.
På 1980-talet blev det Teatersport, både på scen och i TV. Att helt utan manus ge sig ut på slak lina och improvisera fritt är en konst som Helge Skoog drivit till sin fulländning. 
1989 startade han Klara Soppteater, en knapp timmes lunchunderhållning medan publiken sörplar soppa. Tanken var att det skulle bli ett tillfälligt projekt men det blev en braksuccé. 90 platser finns, det är en sällsynthet om någon stol är ledig. Folk från departement och kontor tar sin lunchrast på Klara för att få soppa för magen och kultur för själen.
Riktigt älskad blev Helge Skoog för rollen som Ture Sventon i 1989 års adventskalender. För Helge var det en pojkdröm som gick i uppfyllelse när han fick gestalta privatdetektiv Sventon, uppväxt som han är med Åke Holmbergs böcker.
Helges blixtsnabba repliker och pricksäkra humor har vi även kunnat glädjas åt i matlagningsprogrammet "Halv åtta hos mig" i TV4. Helge var speakerröst i över 500 avsnitt innan han tröttnade. Johan Croneman i DN skrev: "Man kan bara inte sluta lyssna. På Helge! Utan honom, inget program."

Se även:

Kommentarer

  1. Gränsen mellan juridik och skådespeleri är ju inte såå stor alla gånger. Jag gillar Helge Skoog!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Helge är en kul grabb som har bjudit på många glada skratt.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp