"Öbergs på Lillöga" 1983

Svensk sommar och skärgård kryddat med några folkkära och populära skådespelare har visat sig vara ett säkert framgångsrecept både på film och TV. 
Vårvintern 1983 var det premiär för familjeserien "Öbergs på Lillöga" av Leif Krantz. Serien var en lättsam blandning av vardagsbekymmer och humor i skärgårdsmiljö.
Göteborgaren Stig Öberg flyttar med sin familj till Skälöga i Stockholms skärgård, men bosätter sig på den separata holmen Lillöga. Stig Engström, Lena Strömdahl, Benny Haag och Catharina Ahlinder, spelade i tur och ordning Stig, Margit, Bosse och Eva Öberg.
Det visar sig vara ganska svårt att komma på god fot med skärgårdsbefolkningen. Det börjar illa när pappa Stig med sin "jäkla skrytveranda", en lyxig motorbot, brakar rakt in i Skälöga brygga. 


Serien på 10 avsnitt följer livet på Lillöga under ett helt år. Det börjar på höstkanten, då sommargästerna packat ihop och sommarparadiset blir gråkallt och vindpinat. Sen tar vintern ett järngrepp över öarna och deras människor - och till slut blir det äntligen vår och en ny härlig sommar.
Fram tills dess har Stig och hans familj varit med om åtskilligt. Det förekommer såväl hjältedåd som svartsjuka, slagsmål, ofrivilliga vinterbad och bovjakter i serien.
I den långa rollistan syns Karl-Arne Holmsten och Sickan Carlsson i framträdande roller som föreståndare för öns handelsbod. 
För Karl-Arne Holmsten innebar rollen en comeback efter åtta års frånvaro från både film och teater.
I handelsboden möts alla, för att skvallra och klämma en bira. De törstiga och arbetsskygga gubbarna som hänger i affären spelades av Lars Dejert från Stockholms stadsteater och Ulf Eklund och Robert Sjöblom från TUR-teatern i Kärrtorp. Stig Grybe sågs som klurige Carlsson, en gammal inbiten rospigg som inte hade mycket till övers för det nya folket på Lillöga.
Här fanns vidare Margreth Weivers som öns mest hängivna fotbollstippare, Hans Ernback som handlarson, Kim Anderzon som en fal fresterska. Hennes dotter Tintin Anderzon spelade den desto mer renhjärtade miljökämpen Åsa. I en liten roll hittar vi också Louise Edlind, en gång känd som Malin på Saltkråkan.

Familjen Öberg på Lillöga.

Om någon skulle vilja leta upp Lillöga eller Skälöga på sjökortet så är det inte värt besväret. Ön existerar inte i verkligheten. Serien är inspelad på flera olika ställen i Stockholms skärgård. Först och främst spelade man in på Fjäderholmarna, men även på Harö, Sandhamn och Möja.
"Öbergs på Lillöga" mottogs väl av publik och kritiker. Serien har sänts i repris och blivit utgiven på DVD. Regissören Leif Krantz var dock aldrig nöjd med titeln. "Jag tycker inte om namnet Öbergs på Lillöga. Vi letade som satan efter nåt annat men vi kunde inte komma på något. Det här var det bästa, och det är ändå en tråkig titel", sade han i en intervju.

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp