"Hjalmars spelhåla", Nya Parkteatern 1993-95


"Hjalmars spelhåla" hette Peter Flacks Örebrorevy som hade premiär hösten 1993. Det genomgående temat var svenskens omättliga behov av spel och dobbel. Den satiriska udden riktades mot den fåfänga idén att alla vill bli rika snabbt.
Sketcherna varvades med påkostade sång- och dansnummer, precis som det ska vara i en traditionell revy.
Peter Flack i rollen som sitt alter ego Hjalmar Berglund från Viby var som vanligt ankaret i showen. Annars var det hans pricksäkra parodi på Jonas Gardell som väckte både publik och kritikers beundran: "Peter Flack träffar Gardell klockrent med alla poser, manér och frisläppta hämningar. När sedan Army of Lovers tågar in med lilla Gunilla Åkesson som Bard i pipskägg och fönat hårsvall, då är det tveklöst revyns höjdarnummer", skrev Expressens Anders Björkman.
Gunilla Åkesson var alltså ännu en gång primadonna hos Flack, minnesvärd som sumobrottare och som en mycket porträttlik Leif "Loket" Olsson.
Marie Kühler, dittills mest verksam som koreograf och dansare, började nu visa framfötterna som komiker och imitatör, här som en frustande Babben Larsson och en gapig Yvonne Ryding. 
Bengt Stenberg och sånggruppen Mamsells kompletterade ensemblen tillsammans med ett gäng skickliga dansare samt Stephan Bergs välljudande revyorkester.


"Örebro-revyerna har både en enorm proffsighet och en glad amatöranda, som gör att numren blir ojämna. Det är också ett förfärligt ordvitsande. Man är tvungen att lyssna in gnällbältes-iiina för att vara säker på att man inte är i Göteborg", fastslog Jens Peterson i Aftonbladet.
Peter Wennö iDAG: "Påkostat är det i Bengt Peters glittrande dekor, snyggt på musikfronten och antalet peruker är något för Guinness rekordbok att räkna på. Ensemblen och manusen är dock inte lika slösande rika eller komiskt generösa".
Kristina Torell i G-P: "Hjalmar tar hem spelet igen och de som satsar på honom får återbäring i form av skratt."
"Hjalmars spelhåla" blev en stor framgång. Teaterbussar från hela landet styrde kosan mot Nya Parkteatern i Örebro. 220 föreställningar sågs av 130 000 betalande. Så småningom visades revyn i TV där den placerade sig högst upp på tittartoppen med drygt 2,2 miljoner tittare.

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp