"Hjalmars Kalasrevy", Nya ParkTeatern i Örebro 1988-89

Hjalmar Berglund från Viby tillhör en av de mest långlivade figurerna i svensk revyhistoria. Mannen bakom Hjalmar heter givetvis Peter Flack. Redan 1976 presenterade han sin första Hjalmar-revy i Örebro. Än idag hänger den egensinnige Hjalmar med, fast nu mer håller han till i lilla Brevens bruk. 
1988-89 spelades "Hjalmars Kalasrevy" på Nya Parkteatern i Örebro. Man kan nog säga att det var den revyn som etablerade Hjalmar ordentligt på riksplanet. "Hjalmars Kalasrevy" var nämligen den första i en lång rad Hjalmar-revyer som visades i TV. Och teves genomslagskraft är som bekant stor och var ännu större på den tiden. 
Det som från början varit en lokalrevy växte och blev till en riksangelägenhet. Teaterbussar från hela landet började vallfärda till Örebro för att se Hjalmar i verkligheten. 


Meta Roos, jazzsångerska från Borlänge, var Kalasrevyns skönsjungande primadonna. Vidare medverkade bland andra Marie Kühler, Björn Sundberg och Curt Skanebo. 
Hjalmars 50-årskalas var den röda tråden i revyn, däremellan skojades det om aktualiteter som ubåtsaffärer, Ebbe Carlsson, babyboomen, miljöpartiet och TV-programmet "Sånt är livet". 
Ett minnesvärt nummer är "Singin´ in the rain" där ett skyfall bröt ut över scenen och Marie Kühler steppade så vattnet stänkte. Snyggt och effektfullt.



"Ensemblen inklusive dansare och orkester är helgjuten, där tycks finnas en trivsel som man känner av även i salongen", skrev Kristina Torell i G-P. Lars Lindström i Expressen var också positiv: "Andra akten är med andra ord lysande. Och som helhet är det en bra revy: baletten med Marie Kühler i spetsen är skicklig och ärtig, dekoren välgjord (jag älskar de storblommiga tapeterna i Hjalmars kök och att både hundkojan och fågelholken har parabolantenn) och när Meta Roos sjunger En stjärna föll till Stephan Bergs flyhänta pianokomp når vi föreställningens musikaliska höjdpunkt."
"Att Peter Flack är Örebros revykung märks från första entrén. Publiken älskar honom och hans Hjalmar" skrev Gaby Wigardt i Svenska Dagbladet.


Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp