Eva Rydberg 80 år!

Idag säger vi grattis till Eva Rydberg som fyller 80 år! Skådespelerska, dansös, sångerska, komiker, clown, regissör, teaterchef m. m. Hon kan sätta hur många titlar som helst på sitt visitkort.
Hon växte upp på Spångatan mitt i Malmö. Där låg Malmö gamla Folkets hus, där föddes Gustav Möller på ett hörn och där på en bakgård gjorde Bo Widerberg "Kvarteret Korpen". Gick man gatan fram så kom man till Folkets Park och där fanns barnteatern där Eva Rydberg gjorde sin scendebut. Hon var ett livligt barn som gjorde de största grimaserna och hon älskade att dansa och spela teater.
Hon drömde om att bli klassisk dansös och tack vare att hennes mor Herta tog extraarbete fick Eva råd att gå i dansskola. Hon gick hos Carl-Gustaf Kruuse på Malmö Stadsteater och hos den stränga fru Frandsen på Det kongelige i Köpenhamn.
Det var i Danmark hon fick sitt första genombrott, en roll i "West Side Story" på Odense Teater gjorde henne världsberömd över hela Fyn. 

Grattis Eva Rydberg!

I Sverige blev det några musikalroller på Oscars innan Owe Thörnqvist lockade henne till krogscenen. På nyåret 1970 kom hon till Hagge Geigerts revy i Göteborg. Han gav henne ett av Laila Westersunds avlagda nummer "Den närsynte bofinken Knut" som i Evas händer blev en pangsuccé.
Sedan dess har framgångarna varit många. Bejublade krogshower, clownframträdanden hos Cirkus Scott, folkparksturnéer, revyer och musikaler. Under 1970-talet var Eva Rydberg en av våra allra flitigaste TV-underhållare. 
I början av 1980-talet gav hon sig in i politiken. Miljöproblemen och barnomsorgen var frågor hon brann för och därför ställde hon upp i KdS valkampanj. Åren som följde blev tunga för Eva, på grund av sitt engagemang för KdS blev hon mer eller mindre bojkottad av både TV, tidningar och krogscener. 
Vändningen kom 1989 när hon fick chansen att göra sin drömroll som Charity Valentine i musikalen "Sweet Charity" på Östgötateatern i Norrköping - Linköping. Rollen var både tragisk och komisk och krävde dessutom en danskunnig skådespelerska. Möjligen var detta höjdpunkten i Evas karriär.
Vid fyllda 50 fick hon äntligen chansen att spela mot sin idol Nils Poppe på Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Det hela blev så lyckat att Eva redan året därpå fick förtroendet att överta teatern efter Poppe som ville dra sig tillbaka.
Nu har Eva drivit den anrika friluftsteatern i 30 år och tänker själv sätta punkt efter sommarens begivenhet "Två man om en änka". Pjäsen är en gammal klassiker från Poppes tid, därmed kan man säga att cirkeln är sluten.

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp