"Hello Dolly", Oscars 1966-67


"Hello Dolly" handlar om den viljestarka och uppfinningsrika äktenskapsmäklerskan Dolly Gallagher Levi. Hon reser till New York för att hitta en lämplig kvinna åt den snåle miljonären Horace Vandergelder, men utarbetar en plan för att själv kunna lägga beslag på honom.
"Hello Dolly" blev en långkörare på Broadway med 2 844 föreställningar. Musikalens titelmelodi blev en stor hit, inte minst tack vare Louis Armstrongs inspelning.
När "Hello Dolly" gick upp på Oscarsteatern i Stockholm hösten 1966 ville inte succén infinna sig. Föreställningen blev närmast en flopp och fick läggas ned tidigare än man räknat med. 
Ulla Zetterberg, en gång populär aktris vid Göteborgs stadsteater, spelade Dolly. Den allmänna åsikten var att hon inte räckte till för att bära upp en musikal av det här formatet. 
Som motspelare hade hon Åke Fridell, en kraftfull skådespelare som tyvärr led av svåra alkoholproblem. Han ersattes efter en tid av Gunnar Knas som från början hade en betydligt mindre roll i föreställningen. 
I rollistan hittade man även namn som Bert-Åke Varg, Gunilla Åkesson, Fredrik Ohlsson och Anna Sundqvist. Och så fanns där en ung flicka vid namn Eva Rydberg som uppmärksammades särskilt av både publik och recensenter för sin komiska talang: "... och frågan är om inte Eva Rydberg gjorde kvällens mest anmärkningsvärda prestation. Något så roligt som detta modistbiträde med dansanta fötter i snörkängorna och vulgär nasal stämma!" skrev Barbro Hähnel i Dagens Nyheter.
Alf Halldin i G-P: "Klart lysande stjärnan i Oscars uppsättning av Hello Dolly är Eva Rydberg i rollen som hattbutiksbiträde. Detta lilla kvicksilver går från klarhet till klarhet rakt upp mot toppen och här på Oscars stjäl hon allt som över huvud går att stjäla från motspelarna."
Bengt Melin i Aftonbladet: "Något storverk är inte Hello Dolly - på sin höjd en glittrande bagatell."
Bo Strömstedt i Expressen totalsågade uppsättningen: "Jag har ingenting emot Ulla Zetterberg som verkar så rar, men Hello Dolly är ett stendött lik ur Lars Schmidts lager. Goodbye, Dolly! Forever."


Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp