"Sweet Charity", Östgötateatern 1989-90

Musikalen "Sweet Charity" handlar om Charity Hope Valentine, en ung och naiv flicka som jobbar på en sjaskig dansklubb i New York. Hennes liv är hårt, kantat av motgångar och svek, men hon ger inte upp sin tro på kärleken och hoppas att finna någon att älska och känna sig älskad av. Denna 60-talsmusikal med manus av Neil Simon och musik av Cy Coleman fick sin Sverigepremiär på Östgötateatern i Norrköping - Linköping hösten 1989 och blev en stor framgång. Hans Bergström regisserade och i huvudrollen som Charity hade man engagerat Eva Rydberg. 
"Eva Rydberg i sitt livs roll" konstaterade flera kritiker. "Att få Eva Rydberg i rollen är inte bara ett lyckokast utan en nödvändighet. Hon är sannolikt ensam i riket om att vara född till den." skrev Gaby Wigardt i Svenska Dagbladet.


"Vi slipper överspel, clownfasoner och grimaser. Eva Rydbergs Charity har gudskelov ingenting gemensamt med Bofinken Knut eller Curt och Majken från Eslöv" konstaterade en tacksam Bertil Mollberger i Dagens Nyheter. 
Anders Björkman i Expressen hade en hel del invändningar mot Rydbergs rolltolkning: "Invändningarna kunde passera om Rydberg haft det som på 60-talet, när musikalen skapades, kallades sex appeal. Rydberg kan tyvärr inte stava, inte ens räkna till s-e-x. Det är därför det inte gnistrar eller sprakar om söta Charity."
"Eva Rydbergs Charity, i svarta nylonstrumpor med mycket bara lår och mycket strumpeband, är naturligtvis ingen sexatlet men ett stycke fint porträtt av en osäker människa som blir offer och som ändå behåller sin värdighet. Hon har också utmärkt hjälp med att göra det här till en bra föreställning. Baletten är funktionell och påkostad, dekoren är mycket generös med massor av scenlösningar och skiften och hennes manliga motspelare är alldeles strålande", menade Lasse Anrell i Aftonbladet. De två manliga motspelarna som åsyftades var Jörgen Mulligan och Guy de la Berg. I ensemblen ingick även Yvonne Lundeqvist, Berit Tancred, Karin Bergström, Claës Weinar med flera. Rutinerade Svend Bunch svarade för koreografin och orkestern leddes av Janne Lindstedt.
"Sweet Charity" blev en nytändning för Eva Rydberg som musikalartist efter många år som underhållare på revy- och krogscener.

Eva Rydberg i "Sweet Charity"

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp