"Oskulden från Mölle", Fredriksdalsteatern 1976


Tiden är 1920-talet och fabrikör Julius Duun i skånska badorten Mölle har, vilket framgår av namnet en fabrik som huvudsakligen sysslar med madrasser och kuddar. 
På fabriken finns den luggslitne kamreren Putte Bolster. Fabrikör Duun vill så gärna att Putte ska bli måg i huset, så att firman stannar inom familjen.
Men riktigt så lätt bäddar man ju inga sängar... Dottern Kajsa vill ha en intressant och spännande man. Således hittas det på att kamrer Bolster har haft en mycket känd älskarinna, nämligen filmstjärnan Gloria Swanson. Kajsa går på historien och förälskar sig i Putte. 
Allt är frid och fröjd och förlovningen stundar när plötsligt Gloria Swanson personligen dyker upp i Mölle... Förvirringen blir givetvis total och hela historien hotar att spricka.

Nils Poppe och Olof Lundström.

"Oskulden från Mölle" är i original en tysk fars av radarparet Franz Arnold och Ernst Bach som Nils Poppe och Arne Wahlberg översatte och bearbetade för Fredriksdals friluftsteater sommaren 1976. 
Fabrikör Duun spelades alldeles magnifikt av den rolige Olof Lundström. Hans rivjärn till hustru gestaltades av Brita Billsten. Gunilla Poppe sågs i rollen som deras giftasvuxna dotter Kajsa. 
Berit Carlberg gjorde storslagen entré som divan Gloria Swanson. Bo Lindström gjorde hennes svartsjuke fästman Fritz von Tannenbaum. 
Oskulden själv - Putte Bolster som går från grå mus till Mölles mest eftertraktade karl - spelades förstås av Nils Poppe.
Hans Bergström regisserade och Mago hade skapat fantastiska kostymer.
"Det börjar med en stor fnissfest och den pågår hela första akten. Sedan kommer andra akten som åstadkommer stort skrattkalas non-stop", skrev Tony Kaplan i Arbetet.
"Käre läsare gör en sak helt klar för dig: om du passerar Helsingborg i sommar och har en kväll över så måste du vika den för Nils Poppe som spelar friluft på Fredriksdal. Du får se en spänstig och fräsch clown när han är som mest skrattdrivande, du får se en glad och medveten ensemble som inte bara sparrar den stora stjärnan utan som även tar hem egna skratt och du får se en klädprakt signerad Mago som du aldrig skådat på en buskteater", övertygade Björn Vinberg Expressens läsekrets.


"Oj en sån röra suckar Olof Lundström mot slutet och det kan man hålla med om. Han gör en obetalbar gubbe och kompletterar utmärkt Poppe i farsspelet. Poppe själv sätter färg på en helt ny figur, den hunsade bokhållaren, drastisk, genomrolig, helt enkelt otrolig i sitt vitala agerande", menade Sixten Ahrenberg i Aftonbladet.
Maria Campbell i Svenska Dagbladet: "Två personer, Nils Poppe och Olof Lundström, bär upp föreställningen som naturligtvis är inriktad på skrattet - från småleendet till paroxysmerna. Övriga personer med ett visst undantag för Brita Billsten är tyvärr staffagefigurer i ganska hög grad."
Sören Sommelius i Helsingborgs Dagblad: "Oskulden från Mölle är ett stycke oskyldig men skickligt utförd underhållning. Jag tror att det är den bästa föreställning jag sett på Fredriksdal, ett stycke sprakande teater där farsen får slå ut i full blomning mellan häckarna."
Det blev en fin sommar, 59 föreställningar sågs av drygt 42 000 besökare. "Oskulden från Mölle" var för övrigt den första Poppeproduktionen från Fredriksdal som filmades och sändes i TV kommande trettonhelg. Det blev starten på en populär TV-tradition som skulle pågå i 16 år framåt, lika nödvändig som Kalle Anka på julafton.

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp

Barnprogrammet "Svenska Sesam"