Brita Billsten - Skånes Julia Caesar

Skådespelerskan Brita Billsten kom aldrig att tillhöra någon av de mest kända eller uppburna aktriserna inom svenskt teaterliv, men hon hade en lång scenkarriär och hann jobba med många av de riktigt stora elefanterna. 
Hon började som balettflicka på Helsingborgs stadsteater 1944 när Ingmar Bergman var teaterchef. 1946 prövade hon in till Dramatens elevskola i Stockholm och blev antagen. Jarl Kulle, Ingvar Kjellson och Per Gerhard hörde till klasskamraterna. För Brita blev det mest statistuppgifter och småroller på Dramaten och efter läroåren återvände hon till stadsteatern i Helsingborg.
Så småningom träffade hon sitt livs kärlek, flygaren, skådespelaren och regissören Tom Dan Bergman, de gifte sig redan efter två månaders bekantskap. Mellan 1959 och 1973 drev Tom Dan Bergman Lilla Teatern i Stockholm där Brita var med i flera uppsättningar, men som teaterchefens fru nöjde hon sig med andraplansroller.

Brev och fotografi från Brita Billsten.

Vid 45 års ålder tyckte Brita att teaterkarriären hade stannat av, hon hade för lite att göra och bestämde sig för att sadla om och börja plugga till biblioteksassistent. Då började rollanbuden droppa in igen. Det blev engagemang vid Malmö Stadsteater och hos Riksteatern, bland annat "Änkeman Jarl" mot Olof Thunberg. Hon filmade med Ernst Günther i Lars Molins "Badjävlar". Och 1975 hörde Nils Poppe av sig och engagerade Brita till "Fars lille påg" på Fredriksdalsteatern i Helsingborg.
Brita kom att bli en av de viktigaste murstenarna i Poppes ensemble för lång tid framöver. Med sitt härliga temperament och sin skarpa replikföring blev hushållerskor hennes gebit, man kan säga att hon var en skånsk motsvarighet till Julia Caesar. Nåja, hon fick gestalta finare damer också som grevinnor och furstinnor hos Stockholms Operettensemble. Brita Billsten avled 2015, 88 år gammal. 

Brita och baletten i "Två man om en änka" på Fredriksdal.

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp

"Cyklar", Lisebergsteatern 1985