Evabritt Strandberg 80 år!

Hurra för den fantastiska skådespelerskan Evabritt Strandberg som fyller 80 år i morgon. 
En gång för längesen gick den unga Evabritt till krogen Hamburger Börs. Där satt regissören Bo Widerberg och höll hov. Han hade just gjort succé med "Kvarteret Korpen" och stökat undan sitt första gräl med Harry Schein. Många såg honom som ett geni, själv var han inte obenägen att hålla med.
Nu skulle han göra en kärleksfilm och letade efter en brud som kunde älska på golvet med Keve Hjelm. Evabritt fick rollen. Mest såg man hennes nakna rygg, den var helt magnifik och snart fick hon internationella anbud.
Fransmannen Godard gav henne en roll i filmen "Maskulinum - Femininum". Evabritt var Femininum och det var både början och slutet på hennes internationella filmkarriär.
För sen blev det konstigt i världen, särskilt på teatern. 1968, engagemangets år. Ner med institutionsteatern! Vi är inga borgarklassens apor längre! Ut bland folket! Theatre Workshop! Sven Wollter!!!

Evabritt Strandberg

Hon träffade Sven Wollter, blev kär och följde med honom till Göteborgs stadsteater. Det var under den kreativa tiden då "Flotten", "Hemmet" och "Sandlådan" skrev teaterhistoria. Ingen var stjärna, alla bestämde. Till slut insåg man att några ändå var stjärnor och att någon i alla fall måste bestämma. 
Trots mycket bråk och tumult på stadsteatern profilerade sig Evabritt till en riktigt fin skådis. 
Bäst gick det väl när hon lämnade Göteborg och återvände hem till Stockholm. Tillsammans med sin nya man Olle Ljungberg satte hon upp en Brel-föreställning som gick för utsålda hus i mer än ett år. 
DN:s ledande skarprättare, kritikern Bengt Jahnsson skrev att: "Evabritt är rena tryckvågen franskt temperament och patetisk lidelse."
Nästa stora succé blev "A star is torn", en one-woman-show där Evabritt porträtterade elva stora kvinnliga artister med tragiska öden bl.a. Judy Garland, Billie Holiday och Edith Piaf.
På Intiman i Stockholm rosades hon för sin gestaltning av Zarah Leander i musikalen "Zarah". Det var ungefär i den vevan hon blev rikskändis genom "Lösa förbindelser", Sveriges första TV-såpa. Där spelade hon den karriärslystna Claire som delade svenska folket i två läger, en del älskade henne medan andra avskydde henne.
Evabritt har framgångsrikt fortsatt att varva skådespeleriet med sången. 1995 fick hon mycket välförtjänt mottaga Cornelis Vreeswijk-stipendiet med motiveringen: "En sångkonst av stor bärighet och styrka, rå och sovrad intensitet som kongenialt gestaltar tillvarons glädje och sorg, en formulering som även kan täcka hennes skådespeleri."

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp