Musikalen "Zarah", Intiman 1987-88

I mitten av 1980-talet var det inne med musikaler om kända artisters liv. Elvis, Lennon och Judy Garland blev alla föremål för teaterföreställningar. På Intiman i Stockholm satsade man på en musikal om Zarah Leander. För manuset svarade Olle Ljungberg, Stefan Ostrowski och Evabritt Strandberg. Den sistnämnde spelade även huvudrollen som Zarah. 


Zarah Leander väcker ju än idag starka känslor hos människor och det har skrivits oändliga spaltmetrar om hennes karriär i Nazi-Tyskland under krigsåren. 
Musikalen på Intiman fick en del kritik för att man inte tog ställning till Zarahs politiska sida. 
"Gåtor finns det onekligen i Zarah Leanders liv. Men helhjärtade försök till svar ges inte i Zarah. Det är en konventionell bild av Zarah Leander som visas, så som hon alltid framstått", skrev Marcus Boldemann i Dagens Nyheter. Lite längre fram i sin recension skriver han "Kanske litar författarna lite för mycket till Leanders självbiografi och intervjuuttalanden, inte minst när det gäller tiden då hon gjorde ett tiotal filmer i Nazi-Tyskland, och där man vidarebefordrar hennes egna anekdoter om fräckheter gentemot till exempel Goebbels. Det må så vara. Men vad hjälper det när hon använde fräckheten mot den nazistiske politikern enbart för att berika sig själv."

Evabritt Strandberg som Zarah Leander

Evabritt Strandberg håvade hem mycket beröm för sin gestaltning av Zarah: "Evabritt Strandberg är magnifik som Zarah Leander. Hon har enorma röstresurser. Röstläget stämmer förvillande bra med Zarahs eget och man spårar i replikföringen många gemensamma drag hos damerna", skrev Gaby Wigardt i Svenska Dagbladet. 
"Urkraft strömmar ur hennes person. Som lugne och trygge Arne Hülphers är den välspelande pianisten Christer Vickman ett fynd", tyckte Falu-Kuriren. "Vill ni se en stjärna, se på Evabritt Strandberg som Zarah" skrev Kvällsposten. 
Många pressrosor blev det även för Dan Ekborg och Lars-Erik Berenett: "Lars-Erik Berenett är perfekt som Karl Gerhard, både i sång och replik. Dan Ekborg får här sitt stora genombrott" menade Anders Björkman i Expressen. Musiken ur föreställningen gavs senare ut på en LP-skiva.

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp