Södrans nyårsrevy "Farväl till 40-talet" 1950


På Södran i Stockholm sade revyförfattarna Kar de Mumma, Perne, Paddock och Rybrandt farväl till 1940-talet och gav en försmak av hur 50-talet skulle gestalta sig. Men sketcherna var inte särskilt tidsbundna, de innehöll mer av fint gångbart skämtande än aktuella anspelningar. 
I ensemblen fanns de populära lustigkurrarna Åke Söderblom och Egon Larsson som gjorde stor lycka med kupletten "Farväl till ångestfyllda, lyckliga tider".
Douglas Håge gjorde en av sina ilskna monologer, den här gången i gestalt av senator Thomas.
Stiliga primadonnan Gaby Stenbergs stora nummer var Evert Taubes "Stockholmsmelodi". Calle Reinholdz gjorde en förträfflig Karl Gerhard-parodi, skriven av ingen mindre än Karl Gerhard själv.
Största applåderna tillföll dock den gamla operettprimadonnan Naima Wifstrand när hon i ett av sina nummer gav en lektion i hur man spelade operett på den gamla goda tiden.


"Södra Teatern inledde femtiotalet med att ta farväl av fyrtiotalet och med att introducera en stor artist från tjugotalet. Naima Wifstrand kom, såg och slog ihjäl de sista resterna av de gamla bullerburleska södermalmska revytraditionerna", skrev signaturen PGP i Aftonbladet.
Mikael Katz i Expressen: "1950 var en ovanligt lyckad årgång på Södran. Nyårsrevyn Farväl till 40-talet är en behaglig, stilfull och trivsam anrättning som förtjänar nästan idel beröm. Den största och djuprödaste rosen lägger man med entusiasm för Naima Wifstrands fötter."
Jolo i DN: "Kanonerna Håge och Söderblom spars på ett föredömligt sätt och har därför idel lyckade entréer. Reinholdz har aldrig varit så bra. Egon Larsson är utmärkt."
Eveo i SvD: "Som sagt - det blev succé och ingenting är tacksammare för en anmälare än att få konstatera detta - när den är så välförtjänt som i detta fall!"

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Grease", Chinateatern 1991-92

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp

"Cyklar", Lisebergsteatern 1985