Den eleganta Gaby Stenberg

Gaby Stenberg var den vackra, humoristiska, eleganta, spännande och lite hemlighetsfulla flickan i en rad 30-talsfilmer. Dessutom en skicklig pianist och ännu bättre sångerska.
Hon föddes i Tokyo men med svenskt påbrå. Hon var bara halvåret gammal när familjen flyttade till Sverige. I trogen lydnad mot sin musikaliska moder tog hon pianolektioner upp till 17 års ålder. Så tröttnade hon på att klinka sig igenom Chopins preludier och smet in genom Filmstadens grindar för att bli elev hos SF. 
Det blev filmlustspel med komiker som Åke Söderblom, Thor Modén och Nils Poppe, dramatiska roller i "Törst" och "Ung man söker sällskap". I Göran Genteles "Fröken April" och "Sängkammartjuven" var hon en parant operasångerska respektive stenrik änka.
Apropå änka. 1954 gjorde hon storsuccé som Hanna Glavari i Ingmar Bergmans uppsättning av operetten "Glada Änkan" på Malmö Stadsteater.

Gaby Stenberg (1923-2011)

Hon var revyprimadonna på Södran och hos Kar de Mumma på Folkan. Hon spelade "Kiss me Kate" och "Sköna Helena" i Köpenhamn, sjöng in grammofonskivor och gjorde i slutet av 1950-talet en egen TV-serie "Gaby Stenberg och en flygel" där hon ackompanjerade sig själv.
Så mötte hon doktor Fredrik Koch, överläkare i Kristianstad och enligt legenden den vackraste Uardan någonsin i det berömda spexet i Lund. 
Gaby lämnade scenen för doktorn och blev borta i 23 år. 1985 gjorde hon storstilad comeback i musikalen "La Cage Aux Folles" på Malmö Stadsteater som blev en pyramidal succé. 
Sedan började anbuden från TV att droppa in igen. Hon gjorde den eleganta och levnadsglada Isabella i "Goda grannar", redarfrun Ellinore samt hennes tvillingsyster Beatrice i långköraren "Rederiet". 
Den genommusikaliska Gaby Stenberg hade en udda hobby vid sidan av teatern, intresset för humlors musik. En dag hörde hon en insekt surra i hennes öra, ett lågt E. 
Så kom en geting och lät en ton lägre. Då kom hon på idén att samla insekters ljud till en hel skala. Det blev till en bok och en musikkassett. 

Se även:

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp