Douglas Håge - monologernas mästare!

Douglas Håge (1898-1959) var en av landets mest kända skådespelare, dels genom en lång teaterbana, dels genom att han framträdde inte bara på de fasta scenerna utan också gladde landsortspubliken under turnéer med Riksteatern, i folkparkerna, hördes i radio och sågs i många filmer.
Han började lite smått med amatörteater hemma i Göteborg. Bröt upp från sitt jobb som lagerbiträde för att följa med på en folkparksturné, där han sökt engagemang genom att spela upp en monolog ur "Värmlänningarna". Teaterdirektören tog ett huvudvärkspulver och skickade hem honom.
Men redan dagen därpå fick teaterdirektören manfall i ensemblen och Håge inkallades och togs till nåder. 
Någon teaterskola var det aldrig tal om, sina läroår fick han på Vasa Teater i Finland där han placerades i drama, operett och revy.


Det var som revyartist han blev populär, först på Folkets Hus Teater hos Ragnar Klange och senare hos Kar de Mumma på Blanche. Douglas Håge visade sig vara en oerhörd tillgång som monologartist, "Middag hos Samuelssons", "Operabesökaren" och den tragiska "Inspicient Nilsson" var några av hans slagnummer. Arga och kverulantiska gubbar blev hans signum. Publiken älskade dessa ilskna typer som hade så mycket att säga om både det ena och det andra i det svenska samhället.
Även på film fick han ofta spela sina argsinta herrar, till slut bad han om att för en gångs skull få gestalta en snäll och undergiven man, då skapade Rune Moberg toffelhjälten Lille Fridolf.
Håges hunsade Fridolf Olsson mot Hjördis Petterson i rollen som hans bestämda hustru Selma gjorde först succé i radio, sedan blev det fyra långfilmer, alla stora kassasuccéer. Vid det här laget ville Douglas Håge trappa ner så smått på karriären och valde att flytta tillbaka till Göteborg där han fått engagemang på Folkteatern vid Järntorget. 
Han hade bara hunnit genomföra ett par föreställningar av Feydeaus "Spökhotellet" när han avled i sviterna av en hjärtattack. Han fick därmed avsluta sin över 40 år långa teaterbana på hemmaplan med mycket goda recensioner.

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp