Kändispappan Hans Wahlgren

Det är lätt att glömma bort att Hans Wahlgren inte bara är pappa och morfar till en rad framgångsrika barn och barnbarn, han är en utmärkt skådespelare och estradör också.
Med ett par skådespelande föräldrar föddes han rakt in i yrket: "Jag har aldrig gått till teatern. Jag har bara aldrig kommit därifrån", har han sagt i intervjuer.
Efter studier vid Gösta Terserus teaterskola blev det Dramatens elevskola och därefter engagemang vid Folkteatern i Göteborg.
Han slog igenom i filmen "Raggare" 1959 där han spelade mot sin blivande hustru Christina Schollin, paret blev tonårsidoler.

Hans Wahlgren

Men det höll på att sluta illa, "Raggare" hade kunnat bli Hans Wahlgrens sista film. I en scen skulle Hans, som spelade den snälle Lasse, rädda Bibban (Christina Schollin) ur en kraschad bil sedan hon försökt köra ihjäl sig. Bilen skulle börja brinna men det ville inte ta sig. Filmteamet hällde på mer och mer bensin.  Då hände det, bensinångorna exploderade. Tryckvågen slungade Hans in i en bergvägg. Han fick en spricka i högerarmen och håret brann upp. 
Hans Wahlgren har arbetat på de flesta privatteatrar i Stockholm. På Vasan var han med i publikframgångar som "Charleys Tant", "Spanska flugan" och "Gamle Adam". Han spelade i nakenshowen "Oh Calcutta" på Folkan och familjeföreställningarna "Annie" och "Pippi Långstrump". På Oscars var han med i operetten "Lås in era döttrar" och gjorde rollen som Fröken Bock i "Karlsson på taket". Han har krogshowat på Bacchi Wapen, spelat folklustspel ute på Fjäderholmarna och på Fredriksdalsteatern i Helsingborg. 
Under nio säsonger var han en mycket uppskattad revyartist hos Hagge Geigert på Lisebergsteatern i Göteborg. Där fick han blomma ut som imitatör. Minnesvärda är hans imitationer av Lars Orup, Per Oscarsson, Björn Borg, Git Gay, Ingemar Stenmark och H.M. Konungen m.fl. Hans många röster har också varit användbara i animerade filmer och dataspel.
På äldre dar har Hans Wahlgren ofta glatt seniorpubliken på sjukhem och andra vårdinrättningar med gamla schlagers och imitationer. Som sagt, han är minsann inte bara en kändispappa!


Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp