"Den galanta skomakarfrun", Fästningsspelen i Varberg 1964


Fästningsspelen i Varberg var under många år något av en institution i teatersverige. Inför den 18:e säsongen 1964 såg det dock ut som att traditionen skulle upphöra. Varbergs stad ledsnade efter att ha upplevt ett par regnvåta spelsäsonger. Teaterdirektrisen och skådespelerskan Elsa Prawitz kom som en räddande ängel, hon tog helt sonika och flyttade spelplatsen utanför fästningsmuren, mera i lä för lågtrycken, och så sände hon ut en samling trogna beundrare ur Badstyrelsen med håven, så att det nödvändiga startkapitalet kunde samlas ihop. 
Med sig själv i titelrollen satte Prawitz upp Garcia Lorcas muntration "Den galanta skomakarfrun". Mot Elsa Prawitz spelade Tord Peterson den stackars skomakaren som får så mycket ovett av sin sköna och galanta hustru. En angelägen friare gestaltades av Hans Wahlgren. Totalt rymde rollistan åtta personer. Ingvar Danielsson svarade för scenografin och Hans Bergström regisserade.


Dagens Nyheters utsände kritiker Ingvar Holm menade att spelplatsen med ljudkulissen från Kattegatts vågskvalp var som gjord för friluftsteater. Han var också positiv till pjäsvalet: "En halv vecka har föreställningen gått, den har hunnit sätta sig, finna sig själv och bli ett i stort sett angenämt litet spektakel under tiden, anspråkslöst, men framfört med lyrik och värme."
"Hur mycket teater kan man egentligen åstadkomma här där vinden kommer kulisserna att ruska otåligt? Vinden som tar orden ur mun på Elsa Prawitz ibland, får de våldsamma temperamentsutbrotten att låta som små störningar i lufthavet. Det är inte så farligt som det låter, ty historien är rolig och charmfull och poetisk", skrev Clas Brunius i Expressen.
Torsten Ahlberg i Svenska Dagbladet: "Lorcas galanta skomakarfru är ett ypperligt teaterstycke, fint, folkligt och laddat av komik som ligger högt över all buskis. Regin har försökt att ta vara på dessa kvaliteter men splittrat sig på speldetaljer. Nivån hålls i alla fall hög och man vill gärna önska lycka till i fortsättningen med detta goda stycke. Få se vad vädret vill."

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp