"Thehuset Augustimånen", Intiman 1954-56


John Patricks satiriska komedi "Thehuset Augustimånen" var en av 1950-talets mesta långkörare på teaterscenerna. Den hade premiär på Broadway 1953 där den gavs 1 027 gånger. 1954 kom den till Sverige och Intiman i Stockholm där den gick för utsålda hus i två år och passerade 400 föreställningar.
Stig Olin regisserade och i ensemblen hittade man namn som Sven Lindberg, Sigge Fürst, Helga Brofeldt, Hasse Ekman, Börje Nyberg och Karl-Arne Holmsten m.fl.
"Thehuset Augustimånen" handlar i korthet om en ockupationsofficers svårigheter med att inympa amerikansk demokrati i en liten by på en japansk ö.
Pressen talade om komedisuccé på Intiman: "Intimans ridå gick på tisdagskvällen upp för en komedi som är vettig, maliciös, poetisk och kvick. Jag upprepar, mina damer och herrar: kvick", konstaterade Per Erik Wahlund i Svenska Dagbladet.



"Denna fina pjäs fick i Stig Olins regi och Bibi Lindströms dekor ett ypperligt utförande med framgångarna jämnt fördelade på fyra roller, framför vilka dock en lysande stjärna figurerade ensam. Sven Lindberg i den japanska tolken Sakinis roll. Han var perfekt oriental, i röst, rörelser och minspel och även om han hade en oändligt tacksam roll så tog han också ut varje uns av dess möjligheter", skrev signaturen PGP i Aftonbladet.
S. B-l i Dagens Nyheter: "Starkast på scenen vid sidan av Lindberg är Sigge Fürst i överstens roll. Det är en komisk typstudie med färg och volym; hans förmåga att i en rundögt stirrande blick spegla en trög hjärnas vanmäktiga ansträngningar är en tillgång som författaren har anledning att vara tacksam för."
Ivar Harrie i Expressen: "Det blev en svacka i publikstämningen under andra akten, som är lång och rätt svag. Men det tog igen sig i slutakten - författaren har sparat det bästa till sist. Jublet efteråt var enormt. Tolken Sven Lindberg får säkert länge, länge lära Stockholmspubliken god okinawiska."

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp