"Gungstolen", Intiman 1961-62


"Hasse Ekman har haft premiär på Intima teatern - han medverkade som författare, regissör och innehavare av en av huvudrollerna. Pjäsen hette Gungstolen, den framkallade under premiären sådana ovationer, att direktionen sannolikt måste ta vissa förstärkningar av takkonstruktionen i salongen under allvarligt övervägande", skrev Sven Stolpe i Göteborgs-Posten om Hasse Ekmans komedi "Gungstolen".
Pjäsen handlade precis som titeln antyder om en gungstol. Gungstolen hade den magiska kraften att kunna förverkliga den gungandes erotiska önskedrömmar. 
Publiken fick möta Hasse Ekman i rollen som damtidningsredaktör. Sickan Carlsson gjorde scencomeback i rollen som redaktörens hemmafru. Alice Eklund spelade hennes mor, en friherrinna från Göteborg. Maude Adelsson gestaltade en tonårstjej från grannvillan, och Sven Lindberg en ungdomskamrat till redaktören.
Yngve Gamlin hade signerat scenografin föreställande ett vardagsrum i Äppelviken. Mago svarade för kostymerna.


Trots att kritikerna inte var särskilt roade av "Gungstolen" blev den en präktig långkörare med 450 föreställningar.
"Med Hasse Ekmans Gungstolen har Intiman fått ett förströelseprogram som nog kan gå säsongen ut. Inte därför att det är någon lysande komedi, men därför att anrättningen skickligt tillmötesgår en stor publiks önskningar utan att för den sakens skull vara klumpigt publikfriande", skrev signaturen SB-I i DN.
Ivar Harrie i Expressen: "Raden av gags kommer helt mekaniserade, vitsarna känns som örfilar, och kvickheterna om Alice Timander och Tore Wretman och veckotidningen SE verkar Kar de Mummas avlagda kläder. Storyn är inte tillräckligt fånig för att verka absurd, det kunde ju ha räddat det hela."
Jurgen Schildt i Aftonbladet: "Tempot är segt, utomordentligt segt; dessutom har Ekman mjölkat av flertalet av de förefintliga anglosaxiska plattityderna på området. Och vad pjäsen innehåller av ordlekar och andra verbala puts går inte hem, av det enkla skälet att Hasse Ekman inte har kläm på den detaljen."
Per Erik Wahlund i SvD: "Vad som saknas är smak, omdöme och framförallt vilja att åstadkomma något annat än lättköpta muntrationer."


Se även:

Kommentarer

  1. Fast Larsson gillar "lättköpta muntrationer"!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här. Jag tycker oftast tvärtemot recensenterna.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp