"Behärska dig kvinna", China 1946


"Behärska dig kvinna" var namnet på en lätt och luftig engelsk musical comedy, en ordkonstellation som ganska fritt översattes till farsoperett med speciell betoning på första stavelsen.
Det var 1941 som "Behärska dig kvinna" - eller som den hette i original "Lady Behave" hade urpremiär på His Majesty´s Theatre i London med Stanley Lupino i huvudrollen. Stycket utspelar sig i filmmiljö bland skådespelare, statister, regissörer och författare.
På China i Stockholm spelade Nils Poppe den komiska huvudrollen som filmstatisten och stuntmannen Tony Merrick. Han drömmer om att få sitt genombrott samtidigt som han förälskar sig i den sköna filmskådespelerskan Bonnie Drew, gestaltad av Annalisa Ericson.
Det var en stjärnspäckad ensemble som samlats på China. Lauritz Falk spelade en filmcharmör, Karl-Arne Holmsten en filmförfattare, Wenche Foss en stand-in. Rune Halvarsson var en kolerisk filmdirektör och Sigge Fürst en blodtörstig gangster.
Farsoperetten gavs 95 gånger på China och applåderades ivrigt. Något år senare bildade den underlag för Poppe-filmen "Tappa inte sugen", av många ansedd som en av Sveriges bästa sång- och dansfilmer.


"Den förunderlige och högt begåvade artist som heter Nils Poppe är den raskt snurrande centralaxel vilken håller hela maskineriet i operetten Behärska dig kvinna igång. Han rör sig i alla dimensioner förmodligen även einstenska, han spelar upp hela sitt register och publiken anstränger både ögon och öron till det yttersta för att inte gå miste om någon enda detalj i detta fascinerande växelspel mellan precisionsarbete och lekfull improvisation", konstaterade Koski i Aftonbladet.
Signaturen Kfs i SvD: "Nils Poppe gjorde verkligen skäl för beteckningen stuntman i denna äventyrsfyllda tillvaro, och den uppgiften skötte han överlägset, lyckligt sekunderad av den nätta och livfulla Annalisa Ericson."
Pontus Herriques i Expressen: "Men först och sist är framgången Poppes och Annalisas. Regissören, Johan Jacobsen, spelar skickligt ut dem i alla möjliga och omöjliga situationer, väl vetande att även det tunnaste manuskript kan räddas av de två. Uppfinningsrikedomen är enorm, och även om det är Poppe som har initiativet så måste det sägas att Annalisa Ericson är en utmärkt och tålig assistent."

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp