Chinavarietén "Lusti´ augusti" 1951


Chinavarietén var under många somrar ett återkommande inslag i det stockholmska nöjeslivet. Det började 1938 och pågick fram till mitten av 60-talet. Varietén blev snabbt världsberömd och China räknades under en period som den förnämsta varietéscenen i Europa efter Palladium i London. 
Eskil Eckert-Lundin som ledde varietén under många år hade inga svårigheter att få de stora internationella varietéstjärnorna att tacka ja till China.
Sommaren 1957 hette dragplåstret Larry Adler, en gudabenådad munspelare från Amerika. Molands, en svensk akrobatgrupp av internationell kvalitet ingick i programmet. Den populära revyskådespelaren Lasse Krantz framträdde med kupletter. Vidare medverkade dansparet Pepita & Montijano och baletten Tillergirls. 
Amerikanen Kodell bjöd på ett illusionsnummer med undulater, konstgymnasten Carla Carrington gjorde spagat i alla väderstreck och spanjorskan Rosy Baron visade sig vara en förbluffande skicklig buktalerska. 
Årligen korades en Miss China som agerade nummerflicka och fick chansen att göra soloframträdanden i varietén. Den här sommaren hette hon Marianne Ljunggren, en flicka som kom att göra både Åsa-Nisse-film och Knäppupprevy under de kommande åren.
"Larry Adler, nu med den välspelande Julius Jacobsen som ackompanjatör, återkom till China och därmed är också månaden räddad för säsongens lyckosamme programmakare Eckert-Lundin. Adler fascinerar publiken med sitt munspelande - det är virtuost, ekvilibristiskt, men samtidigt av så stor musikalisk kvalitet att lyssnandes oftast blir en ren njutning", skrev signaturen Öhn i Dagens Nyheter.
Peo i Aftonbladet: "Lusti´ augusti kallar någon poet på China det nya programmet. Det startar inte bara lustigt, utan även medryckande. Tillergirls är tillbaka, inleder med en spänstig gycklardans och följs av de briljanta svenska akrobaterna Molands, lediga och trevliga. Sedan kommer en blandning, som inte ständigt är lustig, men med några starka inslag."
Frans B. Liljenroth i Expressen: "Den fullständigt otrolige Larry Adler är kvar från förra månaden med sitt munspel och bidrar verksamt till att göra augustiprogrammet till ett av Chinas bästa genom åren. Inte ett enda svagt nummer i en välkomponerad föreställning, trivsamt sammanfogad av en Miss China som står flera klasser över de flesta av föregångarna."

Kommentarer

  1. 1961var jag där med mitt trapetznummer i programmet en kväll på china med ekert Lundin.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, va spännande. Roligt med en kommentar från en som var med på den tiden.

      Radera
  2. Ja mina vänner det var farliga grejor men otroligt spännande. China varieten var på den tiden fantastisk fin med mycket bra artister från hela världen.
    Längtar tillbaka till den tiden.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp