Niels Dybeck - en diskret skådespelare!

Niels Dybeck var inte de stora rubrikernas skådespelare, men han gestaltade många betydelsefulla roller på flera av landets teaterscener, på film och i TV. 
Niels kom från Lidingö och efter att ha genomgått Calle Flygares teaterskola i Stockholm kom han in på Malmö stadsteaters elevskola 1959. Från 1962-72 tillhörde han den fasta ensemblen vid Malmö stadsteater där han spelade sig igenom en stor del av världsdramatiken. 
Under 1970-talet började han frilansa, turnerade med Riksteatern i pjäser som "Tillståndet" av Kent Andersson och Bengt Bratt, Allan Edwalls "Tjena Gary" och Brechts "Den goda människan i Sezuan".
På Upsala stadsteater var han med i "Tiggarens opera", Lars Engströms första uppsättning som ny teaterchef i lärdomsstaden. 
Under en period undervisade han på Dramatiska Institutet i Stockholm för att sedan engageras till Stockholms stadsteater. 

Niels Dybeck (1936-2003)

1987 kom rollen som gjorde honom rikskänd i hela landet - den buttre travspelande vaktmästaren Sten Lindhe i SVT:s dramaserie "Goda grannar" vars huvudsakliga kost bestod av äggmackor. Serien följdes av miljontals tittare varje vecka.
Efter en period vid Norrbottensteatern i Luleå återvände Niels Dybeck till Skåne. Sin sista teaterroll gjorde han i Göran Stangertz uppsättning av "Gökboet" på Helsingborgs stadsteater 2002.
Med sin mångsidighet och sitt stora yrkeskunnande blev Dybeck också en tillgång för landets filmregissörer. Han filmdebuterade redan 1960 i Alf Sjöbergs "Domaren" och samarbetade sedan med regissörer som Lars Molin, Kjell Sundvall, Lars-Lennart Forsberg och Colin Nutley. Hans kännemärke var en ganska diskret och återhållsam spelstil utan större åthävor.
De sista åren i sitt liv kämpade Niels Dybeck mot lungcancer. Våren 2003 var han mitt uppe i inspelningarna av SVT:s drama "Stolarna" men sjukdomen kom i kapp och han hann aldrig fullfölja uppgiften.

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp