"Goda grannar" - en feelgood-serie från 80-talet!

"Goda grannar" hette en av SVT:s långkörare i slutet av 1980-talet. I  48 avsnitt fick TV-tittarna följa ett antal familjer i ett gammalt hyreshus på Kadettgatan 60 på Östermalm i Stockholm. I centrum för handlingen stod familjen Runåker. Iris Runåker drev Iris Café i bottenvåningen, en samlingsplats för husets alla grannar. Iris som spelades av Helena Brodin - var gift med den till synes bekymmerslösa Helge (Anders Nyström) som hade tapetserarverkstad på innegården. 
Iris hade bekymmer med husets förvaltare Pierre Walden (Peter Dalle). Pierre hade tagit över från sin svärfar Bror Öster (Birger Malmsten) som ägde huset. 
Här fanns det unga paret Birgitta (Louise Raeder) och den småkriminella Kent (Lennart Jähkel) som väntade sitt första barn. 
Den strikta översten Claes Rylander (Jan-Olof Strandberg) hade det inte alldeles lätt med sin hustru Charlotte (Meg Westergren) som intresserade sig för både kortspel, vin och andra män. 
Nere på caféet satt Axel (Per Eggers) och diskuterade veckans odds och vinnare på "Valla" tillsammans med Sten (Niels Dybeck). Axel förestod tobaksaffären strax intill och Sten var husets fastighetsskötare. Utöver dessa befolkades hyreshuset av ytterligare en rad människor som kom och gick under seriens gång.


Denna följetong skapades av Karin Coyet och Britt Hamdi. Bernt Nilsson, rutinerad skribent från Gotland, gjorde här sitt första stora TV-arbete som manussamordnare och delförfattare. Delförfattare var också Eva Barkman, Ingrid Höglund, Lars Wiberg och Anders Åberg. 
När "Goda grannar" hade premiär i januari 1987 ansåg TV-kritikerna att den inte ens var värd att recenseras. För svensk TV var tillverkningsmetoden med flera författare som skrev några avsnitt var helt ny och oprövad. Men publiken tog serien till sitt hjärta och tittarsiffrorna blev höga. 
Producenten Sigurd Jörgensen och huvudregissören Hans Dahlin hade samarbetat tidigare med bl.a. "Bröderna Malm". Just den omtyckta "Bröderna Malm" hade en ton som man försökte efterlikna i "Goda grannar".
Vid den här tiden sändes också dramaserien "Varuhuset" i SVT, även den omåttligt populär hos tittarna. I "Varuhuset" var det mer spänning och dramatik, maktkamp, mord och diverse gangsterhistorier. "Goda grannar" var mer vardaglig, familjär och humoristisk. Det värsta som kunde hända här var att en fåtölj blev stulen från Helges verkstad, eller att diskmaskinen på Iris café strejkade. "Goda grannar" var en vänlig serie att mysa till hemma i soffan.

De goda grannarna Niels Dybeck, Per Eggers
och Anders Nyström.

Se även:

Kommentarer

  1. Detta följde jag. En bra serie vill jag minnas med den tiden mått mätt. Per Eggers såg man mycket av under dessa år och framåt, nu var det länge sedan man såg honom i TV.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag följde också Goda grannar och tyckte mycket om den.
      Per Eggers har setts i många teateruppsättningar men är sällsynt i TV nu för tiden.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp

Barnprogrammet "Svenska Sesam"