"Ett köpmanshus i skärgården" - en berättelse från Bohuslän

"Ett köpmanshus i skärgården" som sändes i sex delar med premiär i Sveriges Television på nyårsdagen 1973 baserades på Emilie Flygare-Carléns roman med samma namn. Handlingen utspelar sig i 1830-talets Bohuslän, en tid med mycket fattigdom, nöd och svält. 
Emilie Flygare-Carlén föddes i Strömstad 1807. Hon var dotter till en köpman och fick följa med honom på resor, hon plockade upp och använde skrönor från trakten. 
Åke Falck regisserade TV-serien och spelade själv rollen som den skurkaktige och girige köpmannen Moss. Rollen var egentligen avsedd för en annan skådespelare, men av olika anledningar blev det slutligen regissören själv som fick hoppa in framför kameran. Det var viktigt med den bohuslänska dialekten och den kunde Åke Falck som tillbringat sin barndoms somrar i Fjällbacka. 
Exteriörtagningarna gjordes i huvudsak på Florö utanför Fjällbacka där man fann en plats med privatägda byggnader, där fanns en autentisk sillkrog och ett gammalt handelsmagasin.
Åke Falck kände ortsbefolkningen och kunde enkelt handplocka statister, man behövde folk som kunde fiskrensning och andra bohuslänska sysslor.
Med en budget på cirka 800 000 kronor exklusive tekniska kostnader var "Ett köpmanshus i skärgården" den dittills dyraste satsningen i Göteborgs-TV:s historia. Serien var en samproduktion med dansk och norsk TV. 

Agneta Bolme och Ulf Brunnberg.

"Ett köpmanshus i skärgården" är full av mustiga karaktärer. Åke och Emilia Hjelm som spelas av Ulf Brunnberg och Agneta Bolme kommer nygifta till Svartskär där de ska slå sig ner. Emilia som är dotter till en adelsman vantrivs på ön och längtar tillbaka till storstadens fröjder. Åke är delägare i handelshuset Hjelm & Holt som tar över efter Moss. Kompanjonen Holt (Toralv Maurstad) visar sig vara en skurk som efter allehanda elände sticker med alla pengarna och lämnar Hjelm ensam kvar.
Till slut får Hjelm en ny kompanjon i Gudmar Guldbrandsson (Hans Ernback) som är förälskad i Majken (Essy Persson), dotter till köpmannen Moss. De kan dock inte gifta sig då Majkens far hatar Gudmar, som är tullupplysningsman och känner till att den klurige Moss är en smugglare. Men kärleken segrar till slut och de kan äntligen gifta sig.
Skådespelerskan Ulla Jacobsson som var bosatt i Wien gjorde här comeback för svensk publik i rollen som den godmodiga Thorborg, dotter till prästen Guldbrandsson (Ernst Günther) och syster till Gudmar. Hon gifter sig med  Vilhelm Geistern (Ulf Palme), en kapten från Holstein som räddats efter ett haveri. Geistern är änkeman och har ingen lust att fortsätta leva. Thorborg återger honom emellertid livslusten och tillsammans upplever dessa båda en stark allvarlig kärlek. 
Emilia, Majken och Thorborg är tre starka kvinnoporträtt. Emilie Flygare-Carlén var en av de första som förde in könsrollsdebatten i den svenska litteraturen. 
Några andra namn i den stjärnspäckade rollistan: Berta Hall, Sten-Åke Cederhök, Sven Wollter, Georg Adelly, Tage Severin, Sven Lindberg, Pia Rydwall och Irma Christenson.
Serien har tydliga drag av psykologisk thriller med likplundring, mord, skeppsbrott och jakt på smugglare. Framför allt är det en intressant skildring av den sociala situationen i Bohuslän då sillen uteblev.

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp