Den populära polisen i Strömstad

Den första gången som Strömstadspolisen jagade brottslingar i TV hade tre män ockuperat SE-bankens kontor och tagit tre personer som gisslan. Polischefen Jörgensson mötte hotet med tystnad. Han kopplade alla utgående telefoner till en automatisk telefonsvarare. Och taktiken lyckades.
"Polisen som vägrade svara" med Per Oscarsson i den ledande rollen som den klipske men smått tankspridde polischefen Gustav Jörgensson blev en omedelbar tittarsuccé. Hans närmaste undersåtar, poliskommissarie Nils Gryt med sin ovärdeliga lokalkännedom och den smått alkoholiserade kriminalaren Bo Kronborg, spelades fint av Evert Lindkvist och Alf Nilsson.

Gustav Jörgensson - Per Oscarsson

Men den karaktären som gjorde störst avtryck hos publiken var ändå den något fumliga men godhjärtade polisen Evald Larsson i Stefan Ljungqvists väldiga gestalt. Det var Larsson som genom sin klantighet, mer eller mindre omedvetet, lyckades lösa de olika kriminalfallen som poliserna i den lilla västkustidyllen brottades med. Men till Pistolskytte-VM för poliser kom han aldrig, trots att han blev uttagen till tävlingen varje år.
Om regissören Arne Lifmark hade följt författaren Gösta Unefäldts originalmanus till punkt och pricka så hade Larsson försvunnit ur serien redan i den allra första omgången. Han fastnade nämligen i ett avloppsrör och drunknade. När boken filmatiserades för TV ändrade man i manuset och lät Larsson överleva. 

Polisman Evald Larsson - Stefan Ljungqvist

"Tempot är lika segt som en polisutredning", skrev en Stockholmskritiker avfärdande om den tredje omgången, men serien rönte uppskattning hos den riktiga poliskåren som tyckte att man lyckades spegla polisens vardag på ett verklighetstroget sätt. 
Det blev totalt fem säsonger, alla baserade på Gösta Unefäldts böcker. Efter premiären med "Polisen som vägrade svara" 1982 kom "Polisen som vägrade ge upp" 1984, "Polisen som vägrade ta semester" 1988, "Polisen och domarmordet" 1993 och slutligen "Polisen och pyromanen" 1996. 
Det fanns också planer på att spela in ytterligare en säsong. I september 1999 avslöjade GT/Expressen att "Polisen och Marias hemlighet" skulle filmatiseras för visning kommande år. Men Gustav Jörgensson och hans mannar dök aldrig upp i TV-rutan igen, någon ny inspelning blev aldrig av. 
Deckarserierna från Strömstad tillhör de mest populära i SVT:s historia. När poliserna gick i repris 1997 sågs programmen i genomsnitt av 1,7 miljoner tittare.
För den som vill återknyta bekantskapen med Strömstadspoliserna så finns serien tillgänglig på SVT Play. Dessutom finns alla fem säsongerna utgivna i en DVD-box. Vill man ha en stunds spännande läsning så rekommenderas Gösta Unefäldts böcker. Allt som allt har det blivit 16 kriminalromaner om de folkkära poliserna i Strömstad.

Gryt och Kronborg - Evert Lindkvist och Alf Nilsson

Se även:

Kommentarer

  1. Det där kommer man ju ihåg. Men att det var snart 40 år sedan den visades första gången, det känns lite... jag säger som min snart 90-årige far "vad har tiden tagit vägen". :-)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp