"Ungersk rapsodi", Furuviks ungdomscirkus 1950


Furuvik utanför Gävle blev under 1940-talet ett svenskt cirkuscentrum. Under krigsåren var det många internationella cirkusartister som levde i asyl i Sverige och många av dessa välkomnades till Furuvik. Furuviksbarnen blev ett begrepp och Furuviks ungdomscirkus inte bara spelade i Furuviksparken utan gjorde bejublade tältturnéer runt om i landet. Gösta Nygren hette eldsjälen som grundade den populära cirkustraditionen i Furuvik.
1950 turnerade man med en föreställning kallad "Ungersk rapsodi" där det berömda magikerparet Truxa ingick i ensemblen. Programmet innehöll allt från tankeläsning och hisnande akrobatnummer till vilda danser och dressyrnummer. 
Efter premiären i Gävle skrev signaturen Peo i Aftonbladet: "Ja, det var en afton, till vilken många artistiska stöttepelare medverkade, en del nämnda men ingen glömd. Storartad stämning i det nya tältet, tal och hyllningar på tampen och så direktör Nygrens slutvinjett: Köp zebror och öppna själv cirkus!"
När turnén nådde Blekinge rapporterade Sölvesborgstidningen om en fantastisk afton: "Vad ska man egentligen säga i detalj om ett program som var fullödigt från början till slut. När en cirkus bjuder på balett, hästdressyr av verkligt avancerad art, akrobatik i sin fulländning, konstritt av klass, trapetskonstnärer av världsklass eller en föreställning av den fenomenale tankeläsaren Truxa och hans förtjusande moatjé... Furuviks ungdomscirkus vare mångfalt och hjärtligt hälsad till Sölvesborg, ni alla i cirkusen har tagit oss med storm."


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp