"Bröderna Malm" - en svensk Forsytesaga

Om fyra helt vanliga bröder på Södermalm i Stockholm handlar TV-serien "Bröderna Malm" från 1972. Bröderna förlorade sina föräldrar i Hansa-katastrofen, då en ångare sänktes i Östersjön. De fyra stannade kvar i föräldrarnas våning och höll ihop under sin uppväxt. Just att hålla samman är vad "Bröderna Malm" i mångt och mycket handlar om. Det är fyra olika personligheter med olika temperament som lever ihop på en liten yta, slitningar och konflikter uppstår men när det verkligen gäller håller dom ihop. Storfamilj skulle vi kalla det idag, det uttrycket var inte uppfunnet då.


Bröderna spelades av Olof Thunberg (Björn), Stig Grybe (Håkan), Sven-Eric Gamble (Erik) och Ulf Brunnberg (Ulf).
Äldste brorsan Erik är 49 år och förtidspensionerad efter en ryggskada som han ådrog sig vid T-banebygget. Björn är styckmästare på slakthuset i Enskede och extraknäcker som taxichaufför. Håkan jobbar på en elektromekanisk firma och är en riktig uppfinnare. Och 22-åriga lillbrorsan Ulf är en snabbfixare som kan charma vem som helst. 
För manus svarade två riktiga söderkisar, Svante Foerster och Björn Lindroth. Hans Dahlin regisserade och musiken i serien komponerades av Bengt-Arne Wallin.
Utöver de fyra bröderna befolkades rollistan med en lång rad namnkunniga skådespelare bl.a. Helena Brodin, Birgitta Valberg, John Harryson, Jan Malmsjö, Börje Ahlstedt, Meg Westergren, Lis Nilheim och Georg Rydeberg. 
"Bröderna Malm" var TV2:s största underhållningssatsning dittills. Redan innan de första sex avsnitten visats i TV fanns en beställning på ytterligare sju program. Serien mottogs väl av både publik och kritik, den kallades för en svensk Forsytesaga och utnämndes till en av de mest originella och begåvade serier som gjorts i svensk television.
"Bröderna Malm" finns att återse på SVT Play.


Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp