"Olle Blom - reporter" - en kritiserad TV-serie

Olle Blom är journalist. Han sitter på kvällstidningens lokalredaktion i Malmö. Olle är ingen stjärna som gör avslöjande reportage. Han är ingen skjutjärnsjournalist. Jobbet är slitigt, grått och vardagligt.
Han kämpar förtvivlat för att huvudredaktionen uppe i Stockholm ska bli nöjd. 
På redaktionen finns också sportjournalisten "Beson" (Arne Strömgren) och redaktionschefen (Rune Ek). Alla gör sitt bästa, men resurserna är små. Ibland struntar dom i alltihop och tar färjan över till Köpenhamn för att slå klackarna i taket. Då får sekreteraren och allt-i-allon "Moppan" (Tove Waltenburg) rycka in och hålla redaktionen igång.

Svante Thuresson och Ingvar Andersson.

"Olle Blom - reporter" var en lågmäld och delvis realistisk beskrivning av journalisternas vardag. Men samtidigt en rolig satir hämtad från yrkesjargongen.
Åke Wihlney som skrev manuset till TV-serien var själv journalist med förflutet på såväl Aftonbladet som Expressen. Wihleny hämtade mycket från sina egna erfarenheter, men han gjorde det med varsam hand, antagligen för att han inte skulle bli trodd om han berättat hela sanningen.
Den skånske revymakaren Ingvar Andersson gjorde ett fint porträtt av den hygglige Olle Blom. Ingvar hade god insyn i tidningsbranschen efter att ha arbetat i 10 år som vaktmästare på Kvällsposten i Malmö.
I övriga roller märktes bl.a. Bert-Åke Varg, Eva Rydberg, Kåre Sigurdson, Svante Thuresson, Nisse Ahlrot och Pia Garde. Serien regisserades av Jan Hemmel.
Recensionerna var allt annat än positiva. Kritikerna kände sig förmodligen träffade och tog fram storsläggan. Serien anklagades för att förlöjliga journalister. 
"Botten är nådd!" utropade Nils Beyer i Arbetet. "Serien är fumlig, löjligt amatörmässig, långt under gränsen för vad vi ska behöva stå ut med efter 20 år med yrkesmässig TV-produktion", menade Aftonbladets TV-kritiker Macke Nilsson.

Se även:

Kommentarer

  1. Konstig! har inget minna av denna serie? Får googla lite så får vi se om det klarnar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den fanns upplagd på SVT:s Öppet Arkiv ett tag men är bortplockad nu.

      Radera
    2. Sökningsresultatet blev minst sagt dålig. Kanske lika bra det...

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp