Stig Grybe - en allvarsam humorist!

Vid 87 års ålder var skådespelaren Stig Grybe sommarpratare i Sveriges Radios "Sommar". Lyssnarna fick höra en mycket allvarlig man som såg tillbaka på sitt liv med vemod i rösten. Han som roat så många människor genom årens lopp verkade inte alls ha haft så roligt själv. Grybe berättade öppet och ärligt om sin dåliga självkänsla. Om sin kringflackande uppväxt med ett par föräldrar som ansåg att han var oduglig. Hans lärare i skolan tyckte också att han var totalt obegåvad. 
Teaterdrömmarna började spira i tidig ålder när hans mormor i Vimmerby tog med honom på bio för att se det danska komikerparet Fyrtornet och Släpvagnen. Dessa båda herrar inspirerade honom att söka sig till teatern även om det skulle dröja några år. 
Det var under gymnasieåren i Västerås som han började spela amatörteater. Där fanns några äldre grabbar vid namn Lars Ekborg och Olof Thunberg som la beslag på alla viktiga roller, men unge Grybe fick hoppa in ibland med en enkel stickreplik. Det räckte för att han skulle söka sig vidare till Calle Flygares teaterskola i Stockholm. Det var glest med jobb i början och Stig var nära att ge upp skådespelaryrket. För att klara försörjningen knegade han på som brevbärare och färghandelsbiträde. Han satte till och med in en annons i tidningen som löd: "Ung man med realexamen söker framtidsplats". Den gången var det nära att Stig blivit begravningsentreprenör istället för komiker. En dam med begravningsbyrå svarade nämligen på annonsen och ville gärna anställa honom. Han skulle få lära sig allt från kransbindning till liksvepning. Hans skådespelartalang skulle komma väl till pass när han skulle ta emot de sörjande. 

Stig Grybe (1928-2017)

Stig Grybe valde att försöka fortsätta inom teatern. Han fick engagemang vid Svenska Teatern i Vasa, en vanlig inkörsport för många rikssvenska artister på den tiden. Sommartid spelade han på Tantolundens friluftsteater i Stockholm. Han var bara 21 år och skulle gestalta en 65-årig sjöman med uppgift att fria till Julia Caesar. Det gick åt en del smink och lösskägg för att göra det trovärdigt. Att spela mot den egensinniga Julia Caesar var också en prövning. Till hennes många egenheter hörde att hon led av svårartad bacillskräck och kunde plötsligt frångå manuskriptet och ryta: "Kom inte nära mig! Du är förkyld!"
Det var under åren i Vasa som Stig skapade sitt alter ego Ante Nordlund från Mobacken. Som ett tidsfördriv och en kamratjargong började han dra små påhittade anekdoter på tillämpad ångermanländska. Krumeluren från det fiktiva Mobacken lockade fram skratt hos kamraterna. En dag dristade sig Stig Grybe att ta med Ante in på scen och upptäckte att publiken garvade den också. 
Ante fick följa med honom hem till Sverige. Han utrustades med skinnväst och storstövlar, vegamössa, Chaplinmustasch samt ett rejält underbett. Ut i den svenska offentligheten klev han på Casino och snart fick han göra "Antes undring" i radio. Nu blev den bondska Ante Nordlund känd för hela svenska folket. Det blev 500 undringar i radion samt några TV-program innan Grybe lade Ante i malpåse. Sedan följde revyer hos Knäppupp, där skapades ytterligare några odödliga humorklassiker - "Fågelskådaren" och "Mej lurar dom inte" - monologer som var och varannan människa kunde citera när det begav sig. 
Han var med i många långkörare på privatteatrarna. Revyer, farser, komedier, musikaler och även en hel del barnteater. Han var 50 år fyllda när han spelade titelrollen i "Karlsson på taket", flygandes över Folkans scen med en stilla bön om att linorna inte skulle brista. När han var närmare 70 spelade han hembiträdet fröken Bock i samma pjäs och tilldelades privatteatrarnas förnämliga pris Guldmasken för Bästa Kvinnliga Biroll.
Han beskrevs som en allvarsam och stillsam herre mellan sina entréer. Allvaret fick han visa i TV vid några tillfällen. Han gjorde kriminalintendent Vesper Johnsson när tre av Stieg Trenters deckare filmatiserades för TV på 1980-talet. Även om Vesper hade en del komiska drag så får man räkna det som en dramatisk roll. Minnesvärd är också Grybes gestaltning av Albert Engström i TV-serien om Anders Zorn. 
De sista aktiva åren höll Stig Grybe till mestadels på Nöjesteatern i Malmö. Där spelade han i publiksuccéer som "Sugar", "My fair Lady" och "Csardasfurstinnan". Som den gamle teaterkatten Gus i musikalen "Cats" sa den då 79-årige Grybe tack och adjö till teatern. Eller kanske sa han som Ante Nordlund från Mobacken skulle ha sagt: "Hej svejs!"

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp