En visit hos Hedebyborna 2019


När Sveriges Radio för några år sedan anordnade en omröstning om Sveriges bästa TV-serie genom tiderna så vann "Hedebyborna". Det är inte svårt att förstå varför. Jag såg nyligen om serien på dvd och trots det långsamma berättartempot så håller den fortfarande. 
"Hedebyborna" är baserad på Sven Delblancs romaner och filmatiserades för TV 1978. Serien gick hem hos svenska folket och fick snart en fortsättning. Totalt blev det 18 entimmesavsnitt fördelade på tre säsonger.
Här fick vi möta bönder och adelsmän, borgare och arbetare, gamla och unga i den fiktiva orten Hedeby i Sörmland 1937. Ett Sverige i brytningstid är vad "Hedebyborna" handlar om. Ofredens år väntar ute i Europa. Det gamla bondesamhället går obönhörligt mot sitt slut. Årensarnas flotte glider för sista gången ner för ån. En ritual från det förgångna upphör. 
I rollistan fanns många av dåtidens största skådespelare. Ingvar Kjellson, lysande och oförglömlig som försupen adelsman. Per Myrberg som baronen på Valla, Lena Brogren som hans olyckliga hustru. De fattiga makarna Svensson, Anders Nyström och Helena Brodin, och Nina Gunke som deras dotter Märta. Och vem minns inte far och son John och Peter Harryson i handelsboden.
Dan Sjögrens törstige länsman, Tor Isedals Nickodemus och Micha Gabays Tok-Harry är andra karaktärer som etsat sig fast på näthinnan, bara för att nämna några i den långa rollistan.

Den stora årensningen i "Hedebyborna".

Håkan Ersgård regisserade serien och hans minnen från inspelningarna finns dokumenterade i boken "Hedebyborna - en berättelse om en TV-serie". 
Inspelningen var besvärlig och långt ifrån konfliktfri men resultatet blev ett stycke svensk TV-historia. Interiörerna spelades in i studio i Göteborg men utomhusscenerna spelades in på flera olika platser i Sörmland bland annat i Trosa. 
I våras passerade jag den lilla byn Vad som ligger någon mil utanför Nyköping, där spelades flera viktiga scener in. 
Genom den lilla byn rinner Husbyån som spelar en betydande roll i seriens första säsong. Där ligger den gamla bron som figurerar flitigt i bild och strax intill ligger huset som föreställde handelsboden. Självklart stannade jag för att insupa atmosfären och ta några bilder.
"Hedebyborna" finns att återse på SVT Play. Jämför hur det såg ut då och hur det ser ut idag.

I Vad utanför Nyköping spelades många scener in.

Den gamla bron och huset som föreställde handelsboden.

Husbyån 2019 ser inte ut att behöva rensas!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp