"Bäddat för 6", Chinateatern 1984


"Bäddat för 6" kallades pjäsen som teaterdirektörerna Hasse Wallman och Bosse Parnevik presenterade på Chinateatern i Stockholm 1984. Precis som titeln skvallrar om var det en typisk sängkammarfars med snurriga intriger, förvecklingar och förväxlingar. Pjäsen skrevs av engelsmannen Dave Freeman, f d sailor och polis som blev journalist och manusförfattare. 
I korthet handlar pjäsen om två gifta par som av misstag hamnar i samma hotellrum, en älskarinna dyker upp, hotellägaren är galen och portieren visar sig vara pappa till en av damerna.
Herman Ahlsell regisserade stycket där Johannes Brost, Kjell Bergqvist, Meg Westergen, Eva Bysing, Carl Billquist, Christina Schollin och Torsten Lilliecrona utgjorde ensemblen. 


"Ordinär sexkomedi utan större finess", ansåg Marcus Boldemann i DN. "Bäddat för 6 är en engelsk fars uppbyggd på situationskomik. Sex talar om sex, utan att någonsin komma till saken så att säga. Som en semla där grädden saknas", skrev Aftonbladets kritiker Ingvar von Malmborg.
Gaby Wigardt i SvD: "Det är förvecklingarna och framförallt spelet farsen lever på. Så även här. Och den lever i högsta grad genom en skicklig farsensemble. Och regissören Herman Ahlsell som verkligen inte sparat på effekterna."
För Johannes Brost innebar "Bäddat för 6" ett genombrott som komisk aktör: "Den som har mest att göra är Johannes Brost och jag måste erkänna att jag aldrig sett honom så bra som här. Han har en plastik och mimik som han kommer att gå långt med inom komedigenren", konstaterade Gunnar Rehlin i GT.
Mats Olsson i Expressen: "Det är rätt segt på China, men Brost blir personen allt kretsar kring. Han är fenomenal när han har Meg Westergren hängande utanför hotellrumsfönstret, Carl Billquist bankande på dörren och ett element i taket. Det är stor komik, och till största delen Johannes Brosts förtjänst som i mimik, rörelser och antydda gester visar att han har en stor fallenhet och en lång framtid i genren."

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp