"Är du inte riktigt fisk?", Chinateatern 1986-87

Säsongen 1986-87 gick farsen "Är du inte riktigt fisk?" för fullsatta hus på Chinateatern i Stockholm. Pjäsen är skriven av John Chapman och Dave Freeman och översattes till svenska av Åke Cato och Jan Richter. I den namnkunniga ensemblen ingick bland andra Mona Seilitz, Janne "Loffe" Carlsson, Nina Gunke, Kjell Bergqvist och Johannes Brost.
Att beskriva handlingen i den här sortens farser är nästan lönlöst, men i korta drag handlar det om Cissi som bor i en elegant Östermalmsvåning. För att ha råd med det har hon två älskare, två gifta män - en reklamman och en fiskhandlare - som besöker henne med jämna mellanrum och skriver ut små checkar för hyra, mat, el och champagne... Så dyker Cissis väninna Lotta upp och så råkar både fiskhandlaren och reklammannen komma dit ungefär samtidigt. Lotta blir insatt i situationen och allt ser ut att fungera någorlunda tills de båda männens fruar dyker upp i våningen. Det blir en osannolik röra av det hela. 


"Förvecklingarna är sanslösa och tempot hårdskruvat. En säker succé!" skrev Aftonbladet. 
"Mona Seilitz gör inte bara huvudrollen i den här engelska farsen. Hon är också den som driver föreställningen och hon är utan konkurrens roligast och bäst", tyckte Anders Björkman i Expressen. Även Göteborgs-Postens recensent hyllade Mona Seilitz: "Hon är rent härlig i rollen som Cissi. Tänk vad hon kan den här tjejen - vilken glimt i ögat! Och vilken replikkonst!"
"Svängarna är yviga, smått hysteriska ibland, och mycket är förutsägbart. Men man tackar i alla fall för att man slapp ännu en fars med homosexskämt. Här är det hetero hela vägen" skrev Sven Malm i DN. 
Svenska Dagbladets recensent Marcus Boldemann var inte alls förtjust: "Slitna skämt på tomgång" var hans åsikt. 
Oavsett huruvida skämten var slitna eller inte så blev "Är du inte riktigt fisk?" en verklig långkörare som fyllde Chinateatern kväll efter kväll. Pjäsen visades så småningom i TV och lever i mångas minne än idag.


Se även:

Kommentarer

  1. Hela föreställningen finns på YouTube men tyvärr med dålig bildkvalité. Mycket rolig.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp