Några ord om Mona Malm

Den folkkära aktrisen Mona Malm har avlidit i en ålder av 85 år. Tänk så många fina rollprestationer hon förnöjt oss med genom åren, både dramatiska och komiska. Mona Malm hade en otrolig värme och äkthet i allt hon tog sig för.
Karriären började i Kar de Mummas Blancherevy 1954 där hon uppmärksammades för sin gestaltning av Audrey Hepburn. Hon hette Ericsson från början, men det ville Kar de Mumma ändra på då han redan hade Annalisa Ericson i ensemblen. Mona föreslog sin mammas efternamn Malmberg, det förkortade revydirektören till Malm. 
Hon genomgick Dramatens elevskola i sällskap med bland andra Björn Gustafson, Bibbi Andersson, Gun Jönsson och Lars Lind. Knappt hade hon kommit in så gifte hon sig och blev med barn. Elevskolans lärare bedömde det som oplanerat för att inte säga okonstnärligt. 

Mona Malm (1935-2021)

Till en början fick hon mest spela unga, söta flickor. Det rollfacket blev hon kvar i ganska länge. Så kom en period när hon var för gammal för att vara ung och inte tillräckligt till åren för att vara gammal. Heller inte tillräckligt rund ännu. Det lossnade något med "Bernadas hus" som gamla scenskolekompisen Gun Jönsson satte upp, där fick Mona Malm en ordentlig roll att bita i. Ännu bättre gick det när hon blev bondflickan Josie i O´Neills "Måne för olycksfödda". Hon började få tyngd i både kropp och karaktär, de stora rollerna började droppa in.
Hon gjorde ett gripande porträtt av en cancersjuk kvinna i TV-pjäsen "Leva livet". En annan minnesvärd TV-afton skar hon och Sven Lindberg varandra i små stycken i Edward Albees "Vem är rädd för Virginia Woolf?" Hon var den rundhyllta fru Ekdahl i Ingmar Bergmans film "Fanny och Alexander", Stina Bergman i "Chefen fru Ingeborg" och den oförglömliga Ester i "Den tatuerade änkan".
På Dramaten blev det framträdande roller i "Swedenhielms", "Markurells i Wadköping" "Tartuffe" och "En handelsresandes död". Totalt blev det 77 roller på nationalscenen.
Ett tag blev det lite väl många runda gummor, en del recensenter beskrev Monas kropp istället för hennes gestaltningsförmåga. Då gick hon in till Dramatenchefen Lars Löfgren och krävde: "Nu får du fan ta mig skaffa en tjockis till!"
Som den påträngande modern i TV-serien "Solsidan" vann Mona Malm en yngre beundrarskara, den rollen blev hennes tack- och avsked till publiken.

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp