"Boy Friend", Scalateatern 1963-64


"Boy Friend" hette en fjäderlätt musikal som gavs på Scalateatern i Stockholm säsongen 1963-64. Musikalen, skriven av Sandy Wilson, handlar om några engelska flickors amorösa äventyr i en flickpension på franska rivieran och är en kärleksfull drift med det glada 20-talet. 
Originaluppsättningen blev en långkörare på West End i London och spelades hela fem år i sträck. På Scala iscensattes föreställningen av Ivo Cramér. I rollerna sågs bland andra Britta Pettersson, Lissi Alandh, Lars Lönndahl och Anna Sundqvist. Kostymskaparen Mago hade tagit ut alla svängar av 20-talsmodet med heltäckande baddräkter, halmhattar och dixielandkavajer. Carl-Axel Dominique stod för musikarrangemangen och ledde orkestern. 
"En lång rad utmärkta artister utnyttjas i detta plattitydernas knytkalas", skrev Alf Thoor i Expressen och menade att föreställningen var en svag efterträdare till "Stoppa världen - jag vill stiga av" som varit en stor framgång på Scala föregående spelår. I övrigt var kritiken ganska hygglig: "Lasse Lönndahl, tupp i fransk flickpension och alla svenska tösers boy friend, fungerade perfekt som sångare och agerade smidigt, smågulligt, elegant. I Britta Pettersson har han en utsökt moatjé, hon fick det att lysa kring sin lilla gestalt rakt igenom det parodiska", tyckte Sixten Ahrenberg i Aftonbladet.
Gunnar Unger i Svenska Dagbladet: "Ivo Cramér sviker nästan aldrig ens förväntningar, men han har sällan varit mer till sin fördel än denna gång. Han har sett med förälskad ironi på sitt stoff och han parodierar hela 20-talsstilen i tonfall, mimik, åtbörder, poser, sång och dans så fint att publiken oavbrutet försätts i ett tillstånd av förtjusning."

Kommentarer

  1. Kostym MAGO Dekor Olle Ohlsson Hagalund inte illa, Lasse Lönndahl gjorde även musikalen på Malmö Stadstester

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många stora namn i den produktionen.
      Lasse Lönndahl fyllde förresten 92 år för några veckor sedan.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp