Märta Ternstedt - Furstinnan av Annedal

Märta Ternstedt var en av Göteborgs allra folkkäraste profiler. "Våran lella Märta", sade göteborgarna kärleksfullt när hennes namn kom på tal. "Furstinnan av Annedal" var ett annat smeknamn som Märta bar med stolthet. Hon var teatergalen redan som barn och debuterade 1928 hos Spårvägsamatörerna. 1930 var hon balettflicka i Karl Gerhards och Ernst Rolfs gemensamma revy på Stora Teatern. På dagarna arbetade hon på Karlsson & Starks korsettfabrik men 1933 blev hon anställd som altsångerska i kören på Storan med den furstliga lönen av 125 kronor i månaden, då övergav hon korsetterna. 
Snart fick hon ta klivet ur kören och skådespela. Märta hade en förmåga att ständigt dra uppmärksamheten till sig, oavsett storleken på rollerna. En gång var hon statist i Benatzky-operetten "Vita Hästen". En recensent skrev: "Märta Ternstedt hade bara en enda replik i föreställningen - det var den som räddade kvällen."

Märta Ternstedt (1915-94)

I 35 år var Märta engagerad vid Storan och hann medverka i oräkneliga operor, operetter och musikaler: "Madame Butterfly", "Ökensången", "Grevinnan Mariza", "Carmen", "Porgy and Bess", "Spelman på taket", "Oh mein papa" o.s.v. 
Den största rollen drabbade henne som en blixt 1949. Teaterchefen Einar Hjorth ringde på eftermiddagen och beordrade henne att komma ner till teatern omedelbart. Två timmar senare stod hon på scenen som Annie i "Annie get your gun". Huvudrollsinnehavaren Evy Tibell hade blivit sjuk och Märta fick hoppa in direkt. 
Många år senare fick hon spela rollen som Dolly Tate i samma musikal. Det var på Scandinavium i Göteborg med Barbro "Lill-Babs" Svensson i rollen som Annie. 
"Lella Märta" hade fullt upp år ut och år in även efter sin pensionering från Storan. Hon spelade talroller på Göteborgs stadsteater, Atelierteatern, Borås stadsteater och Riksteatern. Med Sten-Åke Cederhök gjorde hon succé i folklustspelet "Baldevins bröllop" både i folkparkerna och på Lisebergsteatern. Hon var revyprimadonna hos Hagge Geigert ett par säsonger, där gjorde hon bland annat en minnesvärd gestaltning av Israels premiärminister Golda Meir. 
1971 tog hon steget in i TV-teatern. Bengt Bratt var tveksam till att låta Märta Ternstedt göra rollen som bondmoran Jenny Löfgren i TV-serien "Hem till byn", det var en roll fjärran från plymer och paljetter. Med regissören Jackie Södermans stöd blev Märta perfekt, hon hade rollen inom sig. Bengt Bratt ändrade sig redan efter första inspelningsdagen och gav henne högsta betyg: "Det är som att se min egen mor i min barndoms bondgård i Värmland när du går och pysslar i köket", sa han. 
På mjölkpallen fick man dock placera en stand in, Märta vägrade att mjölka kossor, där gick gränsen.
Märta var en levnadsglad och positiv människa, alltid med ett vänligt ord till övers för sin omgivning. Hon sa själv att glädje är en medfödd begåvning. Under en turné med Riksteatern blev hon påkörd och hamnade på sjukhus. Hon fick massor av besök, mer än någon annan patient. De kom inte för att trösta Märta utan för att själva få ett tröstens ord på vägen. Till sina medsystrar i TSO-orden sa hon en gång: "Gläd er åt att jag har funnits, sörj mig inte, ge mig en applåd när jag gör sorti."

Se även:

Kommentarer

  1. Tänk vad mycket jag får lära mig om ALL slags teater och jag älskar det🤗

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det. Roligt att du uppskattar det jag skriver.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp