"Farfars gladbarn", Hamburger Börs 1965


"Det känns skönt att få uppleva riktigt artisteri! Så som i Farfars gladbarn - där Monicorna Nielsen och Zetterlund och Lissi Alandh samt Sonya Hedenbratt igår tog hem en ny triumf. Det var en uppvisning i den högre skolan  och om flickorna fick stora fång rosor vid sitt förra framträdande på Hamburger Börs i Stockholm så lär de behöva hela stadsbudskåren den här gången bara för att bära hem kritikerblommorna", skrev Aftonbladets recensent Bengt Melin efter premiären på "Farfars gladbarn" på gamla Hamburger Börs i Stockholm.
Detta var andra gången som kvartetten Alandh, Hedenbratt, Nielsen och Zetterlund sammanstrålande i en gemensam kabaré signerad Beppe Wolgers. Några år tidigare hade man gjort lycka med "Farfars barnbarn".
Här fick man njuta av Monica Zetterlunds "Hej, jag är vamp" och den svängiga "Svartvit calypso", en text som knappast skulle kunna framföras på en scen idag utan vilda protester. 
Monica Nielsen gjorde en festlig giftblanderska i "Sjuka skämt". Sonya Hedenbratt spånade och lallade hej vilt i den smått absurda "Jag föll i en tunna choklad" och Lissi Alandh gav publiken en lektion i att äta och dricka. 
"Vem som är mest artistiskt finslipad, snyggast, charmfullast, mest spirituellt-självironiskt-sexig beror på något sätt bara på vem som för tillfället framträder mest på den lilla scenen. Fast så svängigt varm som Sonya Hedenbratts röst är ändå ingen annans", framhöll Gudrun Ryman i Dagens Nyheter.
Ludvig Rasmusson i Svenska Dagbladet anmärkte på Beppe Wolgers magra textmaterial men konstaterade att de fyra flickorna var utmärkta: "Monica Nielsen grimaserar och mimar lika fint som alltid och om man tycker att hon är bättre än någonsin beror det nog på att man glömt hur bra hon alltid varit. Och Sonya Hedenbratt är fantastisk. Hon ensam gör minst halva föreställningen."
Peter Himmelstrand i Expressen: "Snabbt rinner det undan. Idéerna tas ofta inte ut längre än de tål, även om det nu bara blir fyra versrader. De fyra är också en härlig samling typer och temperament som de vågar spela ut. Från smart kyla till den frodigaste värme."
"Farfars gladbarn" dokumenterades så småningom för TV och delar av kabarén gavs ut på en LP-skiva. 

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp

"Cyklar", Lisebergsteatern 1985