Karl Gerhards revy "Vershuset Gröna Stoet" 1949


För göteborgarna var det under många år en kär tradition att runt nyår bege sig till den gamla dragiga cirkusbyggnaden i Lorensbergsparken för att se Karl Gerhards revy. I en äventyrlig doft av sågspån och hästspillning bjöds det på storslagna uppsättningar. 
1949 års "Vershuset Gröna Stoet" utgjorde inget undantag. Runt revykungen fanns publikkära namn som Katie Rolfsen, Åke Grönberg och Gösta Jonsson. Ny primadonna för året var den fagra och skönsjungande Solveig Lagström. Stig Johansson och Göthe Ericsson fullbordade ensemblen tillsammans med de åtta engelska balettflickorna Jacksons Girls samt de häpnadsväckande dansfenomenen The Nicholas Brothers. 
Bland de minnesvärda numren kan nämnas Åke Grönbergs parodi på Hasse Ekmans "Lilla Märta-filmer". Karl Gerhard gestaltade både kung Oscar II och Oscar Wilde. 
En av revyns mest slitstarka kupletter "Gungorna och karusellen" minns många än idag. 
Men det var de två mörkhyade grabbarna i The Nicholas Brothers som fick jublet att stiga ordentligt i cirkuskupolen. Bifallet var enormt efter deras virtuosa sång och steppnummer. 


Även recensenterna var på gott humör den här gången: "Revyn är kvick och fyndig, kanske en aning för litterär för den bredare publiken, men så omväxlande att ingen hinner börja fundera på om ett och annat övergår viss horisont", skrev Aftonbladet.
"Cirkus var proppfull av publik som kommit för att ha roligt och som visste att den skulle få det. Man var inställd på kapitulation, och i andra akten föll applåder, skratt och stampningar som mogna frukter för revykungens fötter" meddelade Dagens Nyheter. 
Om Katie Rolfsen skrev Svenska Dagbladet: "Hon är så sprittande vital, så oefterhärmlig i mimik och plastik att hon får publiken med sig även då hon sjunger kupletter som ingen människa förstår ett ord av. Hon är en genial revyartist."
Revyn flyttades senare till China i Stockholm där primadonnan Gudrun Brost anslöt sig till ensemblen. 

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp