"Karl Gerhards luftslott", Lorensbergs cirkus 1957-58

På nyåret 1957-58 var det premiär för Karl Gerhards årliga nyårsrevy i Göteborg, den här gången betitlad "Karl Gerhards luftslott". Vid revykungens sida fanns som så många gånger förut den göteborgska publikfavoriten Emy Hagman.
"En nyårsdag i Göteborg är väl lika otänkbar utan Karl Gerhard som en revy av honom utan Emy Hagman - i Götet. Hon har göteborgarnas öra som ingen annan, Aristofanes själv undantagen förstås. Den fullsatta Cirkus formligen skakade av djupkänt Kal- och Ada-skratt när Emys fiskmånglerska kastade vittlingar omkring sig" skrev Torsten Ahlberg i Svenska Dagbladet. 


Här fanns den originelle komikern Holger Höglund, primadonnan Git Gay, Gunnar Knas från Casinogänget och inte minst Brita Borg. Det var i "Karl Gerhards luftslott" som Brita gjorde sin längtande sjömanshustru som sjöng "Utsikt från en bro" så smäktande och vackert att inte ett öga var torrt i salongen. 
Här fanns också Karl Gerhards fina kuplett "13 år" tillägnad adoptivdottern Fatima. "En som vann på knockout direkt var Brita Borg. Visan Utsikt från en bro, en utsökt blomma från Gerhard till Göteborg, betog oss helt. Vad hon kan den flickan", skrev man i Aftonbladet. 
Expressens slutomdöme: "Än kan Karl Gerhard. Han har material i sin revybox för att komma igen med tredje avskedet. Gnistan är det heller inget fel på. Man sa om fjolårets revy att det var den kanske bästa i Göteborg i modern tid. Nu när man inte minns den så där helt, ligger det bra till för 58:an att få det epitetet."
Signaturen SB-l i Dagens Nyheter: "Men först och sist är det ju Karl Gerhard själv, frikostig med framträdanden och i bästa humor och form, antingen han är Johansson med blonda knävelborrar eller stuvedor med svarta, genom alla masker lyser ögonen lika ljusblå och lika fulla av konstnärsglädje och djävulskap."

Se även:

Kommentarer

  1. Utsikt från en bro slår fortfarande knockout. I över 65 år har den gjort det. Det finasate texten som Brita Borg någonsin framfört på scenen.
    På 80-talet sattes det en hyllning till Karl Gerhard på Lisebergs teatern och jag hade förmånen att få höra den med Brita Borg live. Maffigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Utsikt från en bro är oerhört fin i Brita Borgs framförande. En riktig revypärla!

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp