Maj Lindström - Primadonna i decennier

Maj Lindström var Malmös stora operettprimadonna i decennier. Hon gjorde alla de stora operett - och musikalrollerna: Dolly Gallagher Lewi i "Hello Dolly", Eliza i "My fair Lady", värdshusvärdinnan Josepha i "Vita Hästen", Sjörövar-Jenny i "Tolvskillingsoperan" och Golde i "Spelman på taket", för att bara nämna några. 
Hon växte upp i Skutskär, 16 kilometer söder om Gävle, men flyttade till Stockholm redan som 11-åring. I ungdomen jobbade hon som bodbiträde i små kvartersbutiker på Söder för att finansiera sina sång - och danslektioner. 1944 blev hon antagen till Calle Flygares teaterskola och samma år fick hon sitt första engagemang på Malmö Stadsteater. 
Nästa anhalt blev Stora Teatern i Göteborg där hon stannade i sju år och blev Storans primadonna. Liten, slank, rödhårig och mycket ambitiös förtrollade hon publiken i den ena rollen efter den andra. Hennes mångsidighet gjorde att hon hamnade i Tyskland i slutet av 1950-talet. Tyska hade varit hennes värsta ämne i skolan så hon fick sätta sig och råplugga innan hon for.

Maj Lindström (1922-2011)

Hon återvände så småningom till Malmö Stadsteater där hon kom att bli ett av de riktigt stora affischnamnen, totalt hann hon medverka i 54 olika uppsättningar. 
Utöver alla operetter och musikaler gjorde hon också ett stort antal talroller. Den rollen hon själv ansåg som mest minnesvärd var Vera Karpovna i den ryska farsen "Jag vill träffa Mjosov". En tjippskodd och knäande gumma som nöp nervöst i muslinsklänningen. Efter den rollen kunde hon lapa beröm, tills hon nästan blev generad. "Ingen nu levande skådespelare i Sverige hade kunnat göra rollen bättre än Maj Lindström", fick hon veta. 
En annan milstolpe i karriären var när hon sjöng titelrollen i Menottis opera "Mediet". Med den föreställningen gästspelade Malmöensemblen bland annat på Operan i Stockholm. I publiken satt många av våra allra största operasångare och modet höll på att svika Maj. Men när hon väl kommit igenom de första tonerna greps hon av rollen så starkt att hon glömde bort nervositeten. Det blev en dundersuccé, publiken stampade och skrek. Själv var hon så trött efteråt att hon var nästintill svimfärdig. 
Maj Lindström satte djupa avtryck i många olika sammanhang, även i TV. En gång på 1970-talet medverkade hon i ett avsnitt av den populära TV-serien "N.P. Möller" med folkkära Nisse Ahlroth. Hon spelade ett sol - och vårande fruntimmer och fick brev från en upprörd tittare som frågade om man kände till på stadsteatern hur tarvligt hon bar sig åt mot stackars änklingar? 

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp