Boråsrevyn "Skratteplanering" eller "Engångsskratt" 1986-87


Curt Peterson var under många år Borås okrönte revykung. Han började redan på 1940-talet och blev med tiden ett mycket respekterat namn i revykretsar. Trots att han aldrig lämnade Borås lyckades han bli bekant med många av Sveriges allra största underhållare. Han lyckades dessutom engagera dem till sina föreställningar. Zarah Leander, Douglas Håge, Gösta Bernhard, Siv Ericks, Git Gay och Sten-Åke Cederhök är några av alla de storheter som gästspelat i Petersons Boråsrevyer. 
Curt Peterson levererade dessutom textmaterial åt många andra lokalrevyer runt om i Sverige. Han fick förtroendet att komplettera Karl Gerhards sångtexter med lokala personer och företeelser när denne gästspelade i Borås.


Petersons nyårsrevy 1986-87 hette "Skratteplanering" eller "Engångsskratt" eller möjligen "Glada Folkan". Folkets Hus biograf Folkan hade renoverats och fått utbyggd scen och det var första gången som Peterson spelade revy där. Folkkära Gunilla Åkesson var årets gästartist. Ingvor Wennberg, mångårig scenpartner till Sten-Åke Cederhök, fanns med i ensemblen. I rollistan hittar man också två namn som ännu inte blivit riksbekanta: Lasse Brandeby och Jörgen Mörnbäck. Men deras genombrott låg sannerligen inte långt borta. 
"Curt Peterson är ingen nyskapare. Varför skulle han vara det? Han kan knepen, går i väl ingångna spår. Han är, förefaller det mej, mer lokal i år än vanligt. Tyvärr odlar han lite för mycket sprithumor. Numret om Borås A-lag som några frihetens förkämpar mot dem som har jobb och bostad borde utgå. Men å andra sidan kan till och med sprithumor ursäktas när den kan sluta i en så utomordentlig revyklassiker som Esse Björkmans kuplett från 1943 - OP river. Där är den röststarka och välsjungande Gunilla Åkesson alldeles utmärkt. Hon är årets gäst i revyn. Naturligtvis förvaltar hon den rollen rätt, fattas bara annat så rolig och rutinerad som hon är. Hon och Curt Peterson som nyfattigt direktörspar i textilbranschen är ett exempel på bra revyspel på gränsen till tragedi", skrev revyexperten Uno "Myggan" Ericson i Göteborgs-Posten. 
"En revykväll att minnas, trevlig och underhållande trendrevy i två akter för vilka Sonja Gube svarat för regi. Vad vore en nyårsrevy utan egen balett och en välspelande orkester. Det är vad som erbjuds på Glada Folkan i Borås, och torde bli en ny långkörare för Curt Peterson och hans gäng", rapporterade Erik Nordström i Aftonbladet.
Jan-Erik Persson i GT: "Som helhet får man ge Curt Peterson och hans revy godkänt. Men det får inte bli någon vana att köra nummer ur gamla revyer i repris. Då tröttnar kanske den trogna publiken."
Anders Björkman i Expressen hade inte mycket positivt att säga om revyn, men han gillade Lasse Brandeby: "Överraskningen heter Lasse Brandeby och är en göteborgsk radiohumorist, känd i Västsverige som den galna figuren Kurt Olsson. När denne släkting till Kalle Sändare med ett häftigt och nästan aggressivt ordflöde lär publiken hur man bygger en julkyrka av en skokartong och ett mjölkpaket, då utvecklar han en sanslös humor."

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp