Ingvor Wennberg - Askims Katie Rolfsen

För den västsvenska revypubliken är namnet Ingvor Wennberg säkert bekant. Hon föddes rakt in i nöjesbranschen, pappan var den göteborgske revyartisten Nisse Wennberg. Det var i en av hans revyer på Nya Folkan som Ingvor debuterade 1943. Hon kom att medverka på många revyscener i Västsverige, i Halmstadsrevyn hos revykungen Palle Palmé, i Curt Petersons Boråsrevyer på Folkan och hos Lars Helander i Boråsparken. Hon ingick i Stora Teaterns ensemble när man gav sig ut på folkparksturné med operetten "Kyska Susanna" och hon gästspelade i Gösta Bernhards Casinorevy på Lisebergsteatern. Under fyra år turnerade hon med kabarégänget "Glada fyran". 
Minns ni den norsk-svenska thrillerserien "Röd snö" med Tomas von Brömssen i rollen som den något bortkomne Evert Lind? Det är Ingvor Wennberg som spelar hans mor Ruth Lind, föreståndarinna för pensionatet där kusligheterna utspelar sig. 

Ingvor Wennberg som Pippi Långstrump.

Men det var genom sitt långa samarbete med Sten-Åke Cederhök som Ingvor Wennberg blev ett välkänt ansikte hos göteborgarna. Så gott som varje sommar från 1957 till 1982 var hon med i Sten-Åkes "Veckans Revy" på Liseberg. Ingvor sjöng kupletter, dansade och var begåvat träffsäker i repliken, det var inte för inte som hon brukade kallas för "Askims Katie Rolfsen". 
När Sten-Åke gästspelade på Restaurang Kronprinsen i Malmö fanns Ingvor med i ensemblen. Hon var med när hans "Jubel i busken" gick ut på folkparksturné 1986 och hon spelade den giftaslystna änkan i folklustspelet "Baldevins bröllop" på Lisebergsteatern 1988. 
En särskild sketch mellan Ingvor och Sten-Åke från "Veckans Revy" kan vara värd att påminna om. Ingvor spelade en snipig postkassörska och Sten-Åke en kund som ville sända en postanvisning på sju kronor till sin bror i Kalmar. 
Ingvor lämnade tillbaka blanketten med bestämdhet:
- Tror han att ett statligt verk kan vidarebefordra ett papper som är felstavat?
- Felstavat?
- Ja, beloppet i bokstäver. Sju stavas inte med t j. Gör om det!
Cederhök går bort till pulpeten och försöker igen. Samma sak upprepas. Hon säger:
- Sju stavas inte med s k j. Gör om det!
Han går bort till pulpeten och lyckas plita dit sju. Lämnar lappen men hon är fortfarande inte nöjd.
- Ni har glömt en prick över j.
- Men det kan väl ni göra, söta, snälla...
- Det skall vara samma handstil!

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp