"Amadeus", Stockholms stadsteater 1981-82


Den 30 oktober 1981 var det premiär för "Amadeus" på Stockholms stadsteater. Pjäsen, skriven av Peter Schaffer, handlar om den berömde tonsättaren Wolfgang Amadeus Mozart och hans avundsjuka rival, hovkapellmästaren Antonio Salieri. Rollen som Mozart spelades av en 27-årig Philip Zandén som här fick sitt genombrott som skådespelare.
"Philip Zandéns Mozart är en överraskning. Han har lagt ner hela sin själ i rollen och åstadkommit något i ordets bokstavliga mening fantastiskt. Hans lösa galna skratt är oförlikneliga, hans uppsluppenhet har den rätta stolligheten, hans obstinata utbrott i opassande skällsord är häpnadsväckande. Någon har hittat ett mer eller mindre autentiskt porträtt av Mozart, där denne skelar. Philip Zandén har lärt sig också den konsten och utnyttjar den inte minst i de scener där Mozart koncipierar Trollflöjten. Nog är detta magi!" skrev teaterkritikern Åke Janzon i SvD. 
Nils Gredeby i Stockholms-Tidningen var negativ: "Publiken lider slutligen drunkningsdöden utan att ens märka det." Han erkände dock att Philip Zandén lyckats som Mozart. Det var en uppfattning som delades av de flesta recensenter. 
"Philip Zandén är helt bedövande bra som Mozart i Schaffers tappning. När han är på scen är det bara för alla andra att träda tillbaka", konstaterade Allan Fagerström i Aftonbladet.
Björn Nilsson i Expressen: "Rollen som Amadeus, för att nu ett ögonblick återgå till honom, handhas av Philip Zandén: och om jag inte tar mycket miste bevittnar vi här en stor aktörs födelse."
"Amadeus" blev en stor framgång och spelades för utsålda hus på stadsteatern i ett år framåt.


Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp