"Lorden från gränden" - Fredriksdalsteatern 1970

"Skrattmusklerna på det teaterintresserade Sydsverige får ingen avkoppling i sommar. Det beror nu inte på att Fredriksdalsteatern i Hälsingborg spelar upp den gamla succén Lorden från gränden. Det beror på att Nils Poppe gör det. 
När årets upplaga av Poppe-visionen slog ut bland häckarna i den vackert belägna friluftsteatern, så var det bara att konstatera: Det är så här - precis så här vi vill ha Nils Poppe. Han är totalt oemotståndlig." 
Ovanstående rader är saxade ur Tony Kaplans recension i tidningen Arbetet den 22 juni 1970.
"Lorden från gränden" var Nils Poppes verkliga paradnummer, han älskade rollen som den fattige kanonfotografen Bill Snibson som plötsligt blir arvtagare till en miljonär. Redan 1947 spelade han den på Södra Teatern i Stockholm, han kom sedan att ta upp den på repertoaren åtskilliga gånger under sin karriär. Vid Fredriksdalspremiären sommaren 1970 hade Poppe redan hunnit gestalta "lorden" bortåt 800 gånger.


Annalisa Ericsons gamla glansroll, Sally Smith, spelades nu av Harriet Forssell, men DN:s kritiker Barbro Hähnel hade hellre sett Anna Sundqvist i den rollen. Om Nils Poppe skrev Hähnel: "Föreställningen på Fredriksdalsteatern är inte oavbrutet nöjsam. Men när Poppe behärskar arenan är det ibland så fruktansvärt roligt att man nästan blir tillintetgjord. Det är bäst att bekänna: några av de väldigaste skratten framkallades av lågkomik, slagkraftigt serverad. Dock finns det andra tillgångar såsom tempo och lustiga ljudeffekter och akrobatiska utsvävningar som Poppe genomför med välkänd precision." 
"Poppe kunde väl numera göra kanonfotografen, som blir lord och får sig ett slott på halsen, i sömnen. Han är också hejdlöst och stormande rolig stycket igenom, både med gamla gags och nya broderier och inte minst med stundens infall. Han har hjärta också mitt i all galenskapen", konstaterade Sixten Ahrenberg i Aftonbladet. 
Sören Sommelius i Helsingborgs Dagblad förutspådde en publikframgång: "Jag tror absolut att Lorden från gränden blir en storartad publiksuccé. Den har musicalens alla förtjänster och tillika Nils Poppes humoristiska fryntlighet och Harriet Forssells artisteri. Bättre avkoppling kan man svårligen tänka sig som muntration en skön sommarkväll."



Se även:

Kommentarer

  1. Nils Poppe var min favorit en gång. Ja än är hans filmer något att lägga tiden på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var roligt att höra. Nils Poppe är min favorit också. En sådan mångkunnig aktör lär vi aldrig mer få uppleva i det här landet.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp