"Två man om en änka", Fredriksdalsteatern 1983


"Poppe håller mästarklass!" utropade Aftonbladets kritiker Bertil Thell efter att ha bevittnat premiären på 1983 års begivenhet på Fredriksdalsteatern i Helsingborg. 
"Två man om en änka" hette pjäsen, ursprungligen en tysk farsoperett som Nils Poppe förvandlade till ett skånskt sånglustspel. Pjäsen handlar i korta drag om en fattig malaj och en stilig officer som slåss om en vacker änka. 
Nils Poppe, 75 år fyllda, gjorde succé som malajen Emil Pettersson. Fredriksdalsveteranen Bo Lindström spelade hans rival, primadonnan Berit Carlberg charmade publiken som den glada änkan Josefina Pellerin. 
Runt denna trio fanns pålitliga krafter som Thomas Ungewitter, Brita Billsten, Hans-Peter Edh och Elizabeth Banke med flera.
"Poppes osvikliga leklynne gör sommarspelet till en begivenhet", skrev Björn Linell i Expressen. 
"När Poppe och Berit Carlberg har sin första konfrontation startar ett komedispel på hög nivå i genren, som de här två är mästare i", konstaterade Svenska Dagbladets recensent Gaby Wigardt.
DN:s Bengt Jahnsson föreföll närmast en smula besviken: "Trots Poppe, upptågen och Berit Carlberg är föreställningen ännu inte riktigt slagkraftig. Den väcker småmys men inga storskratt." 
Tore Ljungberg i Göteborgs-Posten: "Nils Poppe har än en gång lyckats utmärkt i sitt uppsåt - att bjuda publiken på en glad, lustfull sommar." 


Hallandspostens teaterkritiker Thorsten Rhen väntade tålmodigt på Poppes första entré: "Det är förfärligt att man till en början knappt lyssnar på de goda aktörerna i farsen och endast förstrött låter den välsvarvade baletten svepa fram över scenen. Publiken väntar, väntar och när den lille, store mannen äntligen kommer in på scen, ja, då bryter jublet löst."
Föreställningen blev som väntat en stor publiksuccé, drygt hälften av alla biljetter var slutsålda en månad före premiären. Publiksiffran landade på 47 000 och bara två föreställningar fick ställas in på grund av regn. 
Nils Poppe var själv väldigt förtjust i pjäsen: "En av de roligaste stycken som visats upp i Helsingborg. Det har fnittrats mycket i buskarna i sommar", sade han i en intervju när han summerade spelsäsongen.

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp